Românii dau buzna în farmacii pentru un medicament de slăbit. Medicii atrag atenția: „Este pentru diabetici”

Românii dau buzna în farmacii pentru un medicament de slăbit. Medicii atrag atenția: „Este pentru diabetici” Industria de medicamente are cifre de afaceri de miliarde de lei, in România. Sursa: Arhiva EVZ

Medicii și farmaciști au atras atenția că, în ultimele luni, tot mai mulți oameni au cerut medicamentul Ozempic, utilizat în reglarea glicemiei la diabeticii de tip 2, pentru a putea scădea în greutate. Specialiștii atrag atenția cu privire la efectele nocive ale acestui obicei asupra organismului.

Pentru că oamenii cer medicamentul Ozempic, dar nu vin cu o rețetă care prescrie un astfel de tratament, farmaciștii au explicat faptul că este nevoie de investigații preliminare, dar și de o rețetă prescrisă de medicul specialist, înainte ca Ozempic să poată fi administrat.

Despre medicamentul Ozempic

„Pe piaţă există două variante injectabile, sunt medicamente pentru scăderea glicemiei şi se dau exclusiv pe reţetă de la medicul diabetolog sau nutriţionist. El a fost aprobat prima oară în America de către FDA, dar ca efect secundar, nu advers, s-a observat că majoritatea pacienţilor au avut o scădere foarte mare în greutate, uneori chiar de 20 de kilograme, asta în timp de 2-3 luni.

Intervine prin scăderea apetitului, prin gestionarea mai uşor între ceea ce înseamnă saţietate şi consumarea mâncării. În România a fost introdus pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi este folosit în reţete gratuite şi compensate, tocmai pentru pacienţii care au probleme cu glicemia, pentru diabetici” a explicat Beatrice Speteanu, farmacist din București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratamentul în cauză trebuie prescris de diabetologi

Farmacistul Beatrice Speteanu a transmis faptul că este deosebit de important să discutăm cu un specialist înainte de a utiliza Ozempic, fiind necesară o anamneză a pacientului.

„Vin să ceară fără reţetă, destul de des, nu este vorba numai de Ozempic, mai este un medicament injectabil care acţionează prin acelaşi mecanism, pentru scăderea greutăţii.

Tuturor le recomandăm, chiar avem acum numere de diabetologi unde să-i trimitem, pentru că este necesară şi o anamneză. Adică li se va recomanda, unii au şi primit eventual reţeta, li s-au recomandat analize de sânge, o ecografie abdominală şi ecografie de tiroidă. În funcţie de aceste analize, medicul poate recomanda dacă i se poate administra şi acest Ozempic”, a mai transmis farmacistul.

Cum se administrează Ozempic

Administrarea tratamentului Ozempic este similară injectării de insulină în cazul diabeticilor și implică nevoia de monitorizare a glicemiei, a explicat farmacistul.

„În primul rând, este vorba de dozare, o dozare a acestui medicament nu trebuie luată de pe net. În primul rând, orice pacient care începe insulina merge la cabinetul medicului şi i se face instructajul despre cum se injectează această insulină, este vorba de subcutanat, în ce moment al zilei, la câte zile să facă, îşi monitorizează din când în când glicemia înainte de a administra o nouă doză, sunt foarte multe măsuri care trebuie luate.

Este foarte importantă o anamneză. Vorbim de un control glicemic, fiecare care începe acasă un tratament pentru controlul glicemiei ar trebui să aibă acasă şi un aparat, un glucometru cu care să-şi testeze glicemia. Ozempic nu este insulina, vorbim doar despre modul de administrare. Inclusiv aici este foarte bine de monitorizat o glicemie, chiar dacă nu zilnic ca la insulină, tot e bine de monitorizat”, a mai informat farmacistul.

Principiul după care funcționează medicamentul Ozempic

Hormonii sațietății sunt cei care duc la încetinirea golirii stomacului. Dat fiind faptul că senzația provocată de aceștia durează doar patru minute, oamenii de știință au căutat să prelungească această senzație pentru mult mai mult timp.

„Acum vreo 30 de ani, se spunea în cărţile noastre de medicină, erau 3-4 rânduri despre nişte hormoni intestinali care se cheamă incretine. Şi care sunt hormoni ai saţietăţii şi care îţi încetinesc golirea stomacului, îţi ţin mai multă vreme senzaţia de saţietate şi în acelaşi timp îţi împiedică formarea de glucagon, este un hormon care face invers decât insulina, crescându-ţi glicemia. Aceşti hormoni ai saţietăţii sunt făcuţi să ţină numai 4 minute, după care dispar. Savanţii s-au gândit, hai să facem aceşti hormoni sau să găsim ceva asemănător care să ţină mai multă vreme şi au găsit tot felul de soluţii şi medicamente asemănătoare structural care ţin de la 12 ore până la 1 zi, 2, o săptămână.

Ozempicul este dozabil, injectabil, este eficient, există şi altele, este a 4-a generaţie sau a 5-a dintre aceste medicamente care au apărut, el având la ora actuală şi indicaţie pentru obezitate, până acum era numai pentru diabet. Iar în doză imensă, în cantităţi mari, se pare că poate fi luat şi pe gură”, a transmis diabetologul Doru Negru.

Posibile reacții adverse în urma tratamentului cu Ozempic

„Poate să-i dea greaţă, poate să-i dea vărsătură, poate să-i dea ceva tulburări digestive care sunt chiar benefice, în rest mare lucru nu are, mai departe ce se întâmplă peste 20 de ani nu ştiu că nu e de 20 de ani pe piaţă medicamentul. Este apărut numai de vreo 2 ani pe piaţa noastră.

Medicamentul este făcut în Europa, dar există verişori ai acestui medicament care îţi scad glicemia şi îţi taie pofta de mâncare, ajutându-te să slăbeşti. În diabet este foarte bun, însă acest medicament nu scade foarte mult glicemia, este bun pentru că îţi taie rezistenţa la insulină scăzând în greutate. El nu scade glicemia, el nu prea o lasă să crească “, a reiterat medicul Doru Negru, conform News.ro.