Românii care zboară în străinătate, noi condiții de călătorie. Totul se va schimba

Românii care zboară în străinătate, noi condiții de călătorie. Totul se va schimbaSursa foto: Arhiva EvZ

Pe Aeroportul din Timișoara se fac pregătiri intense pentru celebrarea unui dublu eveniment. Primul cursă aeriană după aderarea României în AirSchegen și pentru inaugurarea unui nou termina de plecări.

Aeroportul Timișoara se pregătește pentru două evenimente record

Inaugurarea terminalului Schengen de pe Aeroportul Timișoara a fost construit cu 38 de milioane de euro și urmează să fie inaugurat la finalul acestei luni. Pasagerii nu vor mai trece prin filtrul de control al documentelor, însă rămân filtrele de securitate, specifice oricărui aeroport care efectuează curse internaționale.

„În Terminalul Schengen, terminalul de Plecări Externe, care va fi inaugurat la 29 martie, pasagerii vor putea călători în țările din spațiul Schengen exact ca și cum s-ar duce acum la București. Călătoria într-o țară Schengen e exact ca și cum am călători în țara noastră.

De reținut însă că omul nu este anonim într-un avion. La îmbarcare, vor fi controlate buletinele pentru a confirma identitatea pasagerului care deține boarding-passul. Cel care călătorește este și cel care deține biletul. Așadar, nu, nu plecăm fără buletin de acasă", a declarat Andrei Obreja, director IT și comunicații al Aeroportului Timișoara.

Pregătiri intense pe Aeroportul Timișoara

Sursa foto: Arhiva EvZ

Pasagerii nu pot călători fără documentele de identitate

Totuși, aderarea în spațiul AirSchegen nu înseamnă că pasagerii pot călători fără actele de identitate, chiar dacă a fost eliminat filtrul de control al documentelor de călătorie. Totodată, noul terminal a fost dotat cu șase scannere cu raze X pentru controlul de securitate. Aparatele cu raze X pot procesa 800 de pasageri pe oră.

„Bineînțeles, controlul de securitate nu va dispărea. Este necesar ca securitatea pasagerilor în timpul zborurilor să fie asigurată. Vom avea șase fluxuri de control al pasagerilor cu aparate cu raze X. De asemenea, vom avea porți de detectoare de metale și în premieră body scanere.  Persoana trebuie să stea timp de două secunde, iar astfel ofițerii de la SRI obțin o imagine unde orice obiect străin va fi evidențiat. Vom putea identifica și obiecte nemetalice", a adăugat Andrei Obreja.

Aeropotul Timișoara va marca două evenimente istorice în luna martie

Sursa foto: Arhiva EvZ

Primul zbor de pe Aeroportul Timișoara în zona Schengen, pe 31 martie

După finalizarea lucrărilor de modernizare Terminalul B din Aeroportul Timișioara se va transofma în terminal non-Schengen, de asemenea, echipat cu sisteme de securitate performante. Călătorii vor putea trece de filtrul de control prin porțile de control automate ale pașapoartelor biometrice.

„Dacă pe Terminalul Schengen pasagerii nu vor mai fi supuși controlului documentelor la trecerea frontierei de stat, în Terminalul non-Schengen este necesară implementarea unor măsuri care să satisfacă Standardul Schengen, dar și instrucțiunile Frontex. Aeroportul Timișoara a achiziționat șase porți automate de control al documentelor.

Aceste porți analizează datele stocate în cip-ul pașapoartelor biometrice și compară aceste date cu biometria pasagerului care este prelevată prin intermediul cititorilor de amprente și a camerelor de luat vederi din dotata porților. În cazul în care sunt suspiciuni, aceste informații ajung la ofițerii poliției de frontieră", a mai spus Andrei Obreja.

Prima cursă spre  Schengen de pe Aeroportul Timișoara pe 31 martie

Anul trecut 19% din pasagerii de pe Aeroportul Timișoara a călătorit spre și dinspre state non-Schengen. Prima cursă spre zona Schengen va zbura de pe Aeroportul Timișoara pe 31 martie, ora 06:15 cu destinația Munchen, Germania, potrivit publicației Adevărul.

Ne puteți urmări și pe Google News