Aderarea României la Spațiul Schengen. Condițiile de călătorie începând cu 31 martie

Aderarea României la Spațiul Schengen. Condițiile de călătorie începând cu 31 martieAir Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

România va adera, parțial, cu frontierele aeriene și maritime, la Spațiul Schengen, la finalul acestei luni. Din 31 martie, documentele de călătorie ale cetățenilor români nu vor mai fi verificate, de poliția de frontieră, când vor călători cu avionul în țările care fac parte din spațiul de liberă circulație.

România va deveni membră în Spațiul Schengen, parțial, frontierele aeriene și maritime. Se va întâmpla de la 31 martie, când intră în vigoare acordul aprobat în Consiliul JAI. Până atunci, autoritățile române trebuie să încheie pregătirile necesare, în aeroporturi

România intră în Schengen etapizat

Ministerul Afacerilor Interne a postat un videoclip în care explică cetățenilor ce prespune aderarea parțială la spațiul de liberă circulație. România va adera parțial la Schengen începând cu finalul acestei luni. În clipul de informare, realizat de MAI sunt prezentate și explicate noile condiții de călătorie. Cetățenii care îl vor accesa vor afla informații despre cum vor călători din România, cu avionul, în țările Schengen.

„Începând din 31 martie, România este membru Schengen. După această dată, atunci când vei călători cu avionul între statele membre Schengen nu vei mai trece prin controlul de frontieră”, arată protagonistul acestui clip de informare.

Cu toate acestea, chiar dacă nu vom mai trece prin controlul de frontieră, arată acesta, cei care călătoresc trebuie să aibă asupra lor documente de călătorie. Aceasta fie că este vorba despre pașaport sau despre cartea de identitate (simplă sau electronică).

La ieșirea din România, pe aeroport, după 31 martie, cetățenii români nu vor mai prezenta actele de identitate la ghișeul Poliției de frontieră. După ce vor trece de controlul bagajelor, aceștia vor merge direct către porțile de îmbarcare.

Intrarea în Schengen aerian şi maritim

De la 31 martie, România va adera parțial la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și martime. Acest lucru presupune că românii ce vor călători spre o țară Schengen nu vor mai opri la controlul documentelor de identitate, la ghișeele Poliției de frontieră.

Practic, aderarea presupune eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime dintre România şi statele din Spaţiul Schengen. Românii vor călători mai ușor în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană).

Extinderea spațiului Schengen Aerian, cu România și Bulgaria, se face în luna martie, la final, după trecerea la ora de vară. A fost aleasă această dată pentru că din acest moment se pot opera noile fluxuri pe aeroporturi, fără să fie afectat orarul zborurilor. De altfel, aeroportul Otopeni are infrastructura pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen încă din anul 2011.

Până pe 31 martie se vor face schimbări pe toate aeroporturile din țară, pentru ca pasagerii care zboară în țări Schengen nu vor mai face controlul pașapoartelor.

Aeroport

Sursă foto: Pixabay

România a fost acceptată în Schengen aerian

La finalul lunii decembrie, anul trecut, s-a stabilit ca țara noastră să fie primită în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Nu s-a putut realiza integrarea totală, inclusiv cu frontierele terestre din cauza opoziției Austriei. Guvernul de la Viena blochează, aderarea la Schengen pentru România și Bulgaria.

În aceste condiții, s-a ajuns la un compromis, care să mulțumească parțial cele două state. Măsura a fost adoptată și în contextul alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

Din acordul Schengen fac parte în prezent 27 de țări, dintre care patru nu sunt în UE. Cetățenii care călătoresc în Schengen au flux separat de cei care trebuie să ajungă în țări din exteriorul acordului.

Ne puteți urmări și pe Google News