Viena evită un răspuns ferm despre aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen
- Mădălina Sfrijan
- 5 martie 2024, 07:43
România nu are încă un răspuns ferm legat de aderarea deplină la Schengen, însă se fac pași importanți în acest sens. La reuniunea JAI, desfășurată luni, Comisia Europeană şi România au lansat cadrul de cooperare privind gestionarea frontierei şi a migraţiei.
Pentru a adera la Schengen, România a avut de tranșat mai multe probleme, printre care și migrația. Luni, în prima zi a reuniunii JAI, Comisia Europeană şi România au lansat cadrul de cooperare privind gestionarea frontierei şi a migraţiei. Documentul a fost semnat de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi vicepremierul român Cătălin Predoiu, ministru al afacerilor interne. Totuși, ministrul austriac de interne a refuzat să ofere un răspuns ferm legat de ridicarea veto-ului.
România în Schengen. Justiția, următorul punct discutat la JAI
Oficialii care au luat parte la prima zi a Consiliului, au discutat deja legat de situația generală a Spațiului Schengen. De asemenea, au fost purtate discuții legate de evaluarea regulamentului FRONTEX privind Poliția de frontieră.
Marți, în a doua zi a Consiliului, se va discuta despre componenta Justiție, pe agendă fiind mai multe dosare legislative de interes. Printre acestea se numără definiția infracțiunii de contrabandă, combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate. Țara noastră este reprezentată la reuniunea JAI de ministrul de interne, Cătălin Predoiu.
Viena nu se grăbește
Ministrul austriac de interne nu a oferit un răspuns ferm legat de momentul în care Austria ar urma să își ridice veto-ul în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen.
„Am avut un dialog foarte deschis şi intens la începutul anului şi am ajuns la un compromis care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni, mai exact la sfârşitul lunii martie, aşa-numitul Schengen maritim şi Schengen aerian”, a spus Gerhard Kerner.
Oficialul a lăsat de înțeles că Viena va analiza modul în care va funcționa acest Schengen parțial, iar ulterior ar urma să se pronunțe.
„Cred că este foarte important să punem în primul rând în aplicare acest compromis, să facem acest pas şi să ne gândim la următorul pas după aceea”, a subliniat Karner.
Marcel Ciolacu, sigur pe aderarea deplină a României
Premierul României, a afirmat, luni seară, că, până la finalul acestui an, România va și terestru în Spaţiul Schengen.
„România peste o lună de zile va intra aerian şi maritim (în Spaţiul Schengen - n.r.). Normal că va trebui o atenţie şi mai mare, vor fi provocări mai mari, fiind la început. Eu vă garantez că până la sfârşitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru”, a afirmat Marcel Ciolacu.
De asemenea, Cătălin Predoiu a precizat înaintea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, că țara noastră ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen.
„Vom lucra în acest sens cu colegii şi prietenii noştri din Austria, din alte state membre. Suntem pregătiţi să cooperăm în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, migraţia ilegală, şi de asemenea, cooperarea poliţienească”, a spus Predoiu.
În același timp, președinția belgiană a Consiliului UE a dat asigurări că va lucra pentru o aderare deplină a României și a Bulgariei la spațiul Schengen.
„Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene va continua să lucreze pentru o aderare deplină a României și a Bulgariei la spațiul Schengen. ”, a spus ministrul de interne belgian Annelies Verlinden.