Românii care vor plăti facturile la curent și gaze la jumătate. Motivul pentru care ar trebui să aibă marea reducere

Românii care vor plăti facturile la curent și gaze la jumătate. Motivul pentru care ar trebui să aibă marea reducere sursa: arhivă EVZ

O lege veche de aproape trei decenii i-ar putea salva pe locuitorii din Munții Apuseni și Delta Dunării să treacă cu bine peste scumpirile la gaze și electricitate. Chiar dacă actul normativ a fost promulgat, nimeni nu a văzut vreodată o compensare la factură.

Președintele Consiliul Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a anunțat că va adresa o scrisoare Guvernului României prin care să „readucă” la viață o lege veche de 26 de ani, prin care oamenii care trăiesc în zona Munților Apuseni sau Delta Dunării plătesc doar jumătate din facturile la gaze și curent.

Nistor a precizat că punerea în practică a actului normativ va salva mii de familii care nu ar putea plăti prețurile la facturile care vor veni în iarnă.

„Am adresat o scrisoare primului ministru, Guvernului României, ministrului de Resort, fiindcă nu putem să tratăm cu superficialitate o lege. Dacă este lege ca să reducem energia cu 50 % trebuie să o respectăm", a declarat președintele Consiliul Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, scrie Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile la gaz și energie vor crește din nou. UE avertizează că urmează o iarnă grea

În ciuda intervenției Guvernului privind plafonarea prețurilor la gaze și energie, țara noastră este pe locul trei în Europa când vine vorba d prețul pentru energia cu livrare- 516 euro.

Statele Uniunii Europene au ajuns la un acord istoric privind o reducere voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă, în contextul în care Rusia dă semnale clare că ar urma să sisteze complet livrările de gaze.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat, luni, că statele membre blocului comunitar european trebuie să se pregătească pentru situația cea mai rea, întrucât Rusia a suspendat integral sau parțial aprovizionare cu gaz către 12 țări UE.

„În doar o săptămână, UE a convenit să facă un pas decisiv şi fără precedent pentru a contracara ameninţarea lui (Vladimir) Putin de a tăia complet aprovizionarea cu gaz”, a spus Ursula von der Leyen.

Chiar dacă, la început, Spania a refuzat planul de urgență propus de către UE, într-un final l-au aprobat după ce și-a asigurat unele concesii.

Președinta Comisiei Europene a lăudat decizia Spaniei de a accepta planul propus de Uniunea Europeană privind reducerea voluntară a gazului. „Încă o dată, aici este vorba despre solidaritate europeană”, a mai declarat oficialul european.

Reamintim că Rusia a anunțat noi lucrări de mentenanță la gazoductul Nord Stream 1, iar oficialii europeni se pregătesc la tăierea totală a livrărilor de gaze către continentul european.