Românii care vor merge la război! Sancțiunile sunt colosale. Nu pot refuza

Românii care vor merge la război! Sancțiunile sunt colosale. Nu pot refuzaSursa foto: Inquam

Serviciul militar obligatoriu nu mai există în România, dar, în cazul decretării stării de război, Ministerul Apărării va fi nevoit să cheme anumite categorii de români. Refuzul nu este acceptat, iar aceștia riscă să fie pedepsiți cu închisoarea.

În cazul în care soldații ruși vor ataca România, Ministerul Apărării va fi nevoit să mobilizeze toţi rezerviştii, iar serviciul militar va redeveni obligatoriu.

Prin Legea 395/2005, serviciul militar obligatoriu nu mai există în România de pe 1 ianuarie 2007. Cu toate astea, tensiunile dintre Rusia și Ucraina devin din ce în ce mai puternice, iar autorităţile pot apela la mobilizarea parţială sau totală a forţelor de apărare.

În această situație, președintele va semna, iar Parlament va valida decizia. Coform Ministerul Apărării, persoanele vizate sunt rezerviştii. Este vorba de voluntarii cu vârste între 18 şi 55 de ani, care au contracte cu Ministerul şi primesc 30% din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat. În cazul unui viitor război, aceștia trebuie să meargă de urgență la unităţile militare de care aparţin.

Sunt luați în considerare și 60.000 de rezervişti „clasici”, cei care și-au finalizat stagiul şi sunt în posesia unui livret militar. Aceștia trebuie să fie prezenți la datorie în 48 de ore.

Foto: Inquam

Potrivit Codului Penal, românii care refuză să ofere acest ajutor vor fi pedepsiți cu 2 sau 7 ani de închisoare. Legerea 395/2005 arată că pe durata stării de război, a stării de mobilizare şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie. Românii trebuie să aibă vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Sunt primiti și doritorii de doar 18 ani.

Românii care nu vor merge la război

Serviciul militar nu devine obligatoriu pentru cei inapți, personalul hirotonit sau ordinat care aparţine cultelor religioase, călugării care au o vechime în mănăstire de cel puţin doi ani, persoanele aflate în detenție, arest preventiv sau care sunt trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluţionat cauza penală. Nu sunt vizați nici cei care au persoane în întreţinere, cei care au soţia bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate și cei care au unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia a decedat. Pot fi iertați și bărbații ai căror părinţi sunt invalizi de gradul I sau II.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată la articolul 432 din Codul Penal.

Bărbații care refuză, chiar dacă nu este război, primesc amenzi între 500 şi 8.000 de lei.