Probe pentru un război în Ucraina. Evoluţii care au neliniştit întreaga lume
- Maria Dima
- 21 februarie 2022, 08:12
S-au înregistrat confruntări între separatiştii pro-ruşi din Donetsk şi Luhansk, situate din estul Ucrainei, şi forţele guvernamentale. Părţile s-au acuzat una pe cealaltă, iar liderii UE s-au reunit de urgenţă.
Tensiunile între Rusia şi Ucraina continuă, însă deja s-au înregistrat evoluţii care au neliniştit întreaga lume. Separatiştii sprijiniţi de Rusia din Donetsk şi Luhansk, oraşe care şi-au declarat unilateral independenţa şi care sunt situate în estul Ucrainei, au acuzat forţele guvernamentale că în ultimile 24 de ore au deschis focul în patru localităţi.
Kievul a respins aceste acuzaţii, iar ca urmare a atacurilor separatiştilor a anunţat că o rachetă a lovit o grădiniţă şi doi civili au fost răniţi. Referindu-se la tensiunea crescândă din Donbas, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitriy Peskov, a spus: "În orice moment se poate trece de la atacurile informatice la declanşarea unui nou război în apropierea graniţelor nostre", scrie publicația turcă turkiyegazetesi.com.tr.
Liderii UE s-au reunit
În acest timp, liderii Uniunii Europene care se află la Bruxelles pentru a participa la summit-ul UE-Africa s-au reunit de urgenţă după aflarea ştirii despre aceste confruntări. Liderii ţărilor membre UE au discutat despre o serie de sancţiuni economice care vor fi impuse Moscovei în cazul în care Rusia va invada Ucraina.
Zelenskiy: Nu ne temem
Aflat în centrul tensiunii, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a urmărit manevrele militare executate cu noile rachete antitanc. Zelenski a declarat: "Nu ne temem de inamic. Ne vom apăra".
Au ajuns avioanele F-35
Pe de altă parte, avioanele de luptă F-35A Lightning II au ajuns din SUA la baza militară aeriană Spangdahlem din Germania, SUA intensificându-şi astfel prezenţa în Europa. Tot în această săptămană, din Statele Unite au ajuns 6 avioane de realimentare KC-135 Stratotanker la baza militară din Ramstein, iar alte 8 avioane de atac F-15E au ajuns în oraşul Lask din Polonia.
NATO: Rusia caută motive
În acest timp, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a respins opiniile legate de reducerea tensiunii de la frontiera cu Ucraina. Stoltenberg a declarat că masarea de trupe a început cu luni în urmă şi a adăugat:"Am văzut că forţele ruseşti cresc ca număr, apoi se reduc. Am văzut că unii vin, alţii pleacă, însă tendinţa generală este de creştere /a numărului de militari/. Deci, nu s-au înregistrat retrageri de trupe. Am văzut că Rusia a organizat o operaţiune "sub steag fals" pentru a găsi motive să invadeze Ucraina".
Biden: Invazia rusă ar putea începe în orice moment
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Rusia poate invada Ucraina în zilele următoare, dar că soluţia diplomatică este încă posibilă. Biden a menţionat că intenţionează să discute cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
Adjunctul ambasadorului a fost expulzat
În acest timp, Rusia a făcut un pas care va duce la escaladarea tensiunii cu Washingtonul. Moscova l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA în Rusia, Bart Gorman. SUA au reacţionat faţă de decizia Rusiei şi au declarat că vor răspunde Moscovei.(Rador)