Românii care locuiesc la bloc ar putea scoate mai mulți bani din buzunar dacă au animale de companie. Ce trebuie să aibă în vedere proprietarii de câini și pisici

Românii care locuiesc la bloc ar putea scoate mai mulți bani din buzunar dacă au animale de companie. Ce trebuie să aibă în vedere proprietarii de câini și pisici Sursa foto: 89800336 © Volha Bilevich | Dreamstime.com

Românii care locuiesc la bloc și țin în casă un câine sau o pisică ar putea scoate mai mulți bani din buzunar pentru acestea și, mai mult decât atât, există cazuri în care trebuie să țină cont și de părerea vecinilor.

În primul rând, asociațiile de proprietari pot impune celor care dețin în casa animale de companie plata unei taxe în plus la întreținere, cu toate că legislația din țara noastră nu oferă prevederi clare în acest sens. De asemenea, există cazuri în care proprietarii sunt obligați să ceară acordul vecinilor dacă vor să aibă un animal de companie în apartament.

De ce trebuie să țină cont proprietarii de câini și pisici

Spre exemplu, în 2021, Curtea de Apel Timișoara a dat o sentință definitivă care prevede că proprietarii de animale de companie, care locuiesc la bloc, trebuie să ceară și să primească acordul vecinilor.

Deși proprietara a considerat că măsura încalcă dreptul la proprietate, aceasta nu a avut câștig de cauză. „Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”, au motivat judecătorii, se arată în motivarea judecătorilor de atunci.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, o decizie a Consiliului Local Timișoara prevedea obligația deținătorilor de animale de a obține acordul scris și ștampilat al Asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe, dar și de a plimba câinii agresivi cu botniță, de a avea, pe timpul plimbării acestora, actul de identitate al proprietarului și carnetul de sănătate al animalului, de a curăța spațiul public de dejecții, toate sub sancțiunea unei amenzi contravenționale între 800 și 2.000 lei.

Mai multe orașe din țara și-au stabilit propriile reguli cu privire la deținerea unui animal

În acest sens, deciziile consiliilor locale au putere de lege, dacă nu încalcă prevederi legale din alte legi, având în vedere că la nivel național nu există o lege referitoare la deținerea de animale de companie în apartamente.

De exemplu, în 2016, printr-o hotărâre a asociației de proprietari, deținătorii de animale s-au trezit că trebuie să plătească în plus la întreținere pentru fiecare animal de companie.

De asemenea, în Sectorul 1 al Capitalei amenzile îi vizează pe bucureştenii care au câini, pisici, papagali sau porumbei pe care îi cresc la bloc, susceptibili de a-i deranja pe vecini prin zgomot sau murdărie.

De altfel, în Sectorul 4, o hotărâre din 2007 privind menținerea unui mediu de viață sănătos limitează deținerea la „cel mult două animale sau păsări” în apartament și interzice cazarea animalelor de companie în dependințele comune, potrivit româniatv.net.