Câinii pot detecta cu ajutorul mirosului mai multe tipuri de boli. Cercetătorii au demonstrat că precizia cu care fac asta este de 99%

Câinii pot detecta cu ajutorul mirosului mai multe tipuri de boli. Cercetătorii au demonstrat că precizia cu care fac asta este de 99% Sursa: arhiva EVZ

Cu toții știm că simțul mirosului la câini e mult mai dezvoltat decât al oamenilor, de la 10.000 pana la 100.000 de ori mai acut, spun cercetătorii. Ceea ce nu știu mulți este că animalele noastre pot fi dresate să detecteze mai multe tipuri de boli, care ne pun viața în pericol.

Prin urmare, simțul dezvoltat al câinelui îl face capabil să simtă dacă o persoană este predispusă la crize epileptice, are migrene sau chiar o alergie. Un studiu a ajuns la concluzia că cel mai bun prieten al omului poate identifica persoanele afectate de tumori la nivelul vezicii urinare, ovarelor, pielii și plămânilor, dacă sunt dresați în acest sens.

Ce tipuri de boli pot detecta câinii cu ajutorul mirosului lor

Mirosul câinilor îi ajută să identifice compușii organici volatili asociați cu anumite tipuri de cancer, atunci când sunt expuși la mostre de respirație, transpirație sau urină, iar potrivit cercetătorilor, cea mai mare acuratețe o au în identificarea cancerului de prostată. În aceste cazuri, precizia lor de a detecta boala este de aproape 99%.

În ceea ce privește cancerul, se spune că patrupezii au o precizie de 97% în detectarea probelor de sânge de la persoanele cu cancer. Și narcolepsia poate fi detectată de câini. Potrivit cercetărilor, câinii pot simți schimbarea chimică care are loc în corpul unei persoane atunci când urmează o criză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un studiu din 2018 a descoperit că animalele noastre pot detecta malaria de la câțiva kilometri distanță. De asemenea, persoanele care suferă de migrene influențează comportamentul câinilor pe care îi au, iar 54% dintre acestea leagă durerea de animalele lor.

Mai mult, prin mirosul lor, câinii sunt capabili să simtă atunci când nivelul de zahăr din sânge al stăpânilor lor crește sau scade, ce pot fi asociate cu diabetul. Bineînțeles, frica și stresul din noi sunt simțite imediat de câinii noștri, care pot detecta creșterea substanței numite cortizol, potrivit doctorulzilei.ro.

Cât de puternic este mirosul câinilor

Câinii au în jur de 300 de milioane de receptori olfactivi în nas, pe când oamenii au doar aproximativ șase milioane. Potrivit oamenilor de știință,  partea din creierul câinilor ce se ocupă de analizarea mirosurilor e de 40 de ori mai mare decât cea a oamenilor.

„Am descoperit că atunci când intră aerul în nas, se despică în două căi, una pentru olfacție și una pentru respirație”, a declarat Brent Craven, inginer de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, potrivit digi-animalworld.tv.