Românii care intră în Marea Britanie fără viză sunt reținuți în centre de detenție. Noi condiții de deplasare

Mai mulți cetățeni europeni care s-au deplasat în Marea Britanie fără viză sau statut de ședere au fost reținuți de către autoritățile engleze în centre de detenție pentru imigranți. Presa a semnalat deja 30 de cazuri

Cetățenii Uniunii Europene care intră în Marea Britanie fără a poseda viză sau statut de ședere sunt reținuți de autoritățile engleze în diverse centre de detenție.

Publicația Politico a a unțat că au fost efectuate 30 de astfel de rețineri, printre care se numără români, nemți, greci, italieni și spanioli. Majoritatea persoanelor sunt tinere și s-au deplasat în Marea Britanie pentru a lucra pe perioade scurte de timp.

Reținuți, fără căldură, în camere izolate

O femeie spaniolă în vârstă de 25 de ani s-a deplasat în Marea Britanie pentru a găsi un loc de muncă, însă a fost ulterior reținută de către oamenii legii și nu i s-a permis accesul la telefonie mobilă. Din cauza unei infecții cu coronavirus depistată la nivelul centrului de detenție, care are capacitate de 400 de persoane, cetățenii reținuți sunt nevoiți să rămână izolați pentru alte încă 10 zile.

Una dintre tinerele reținute a comunicat presei, după ce s-a reîntors în statul de proveniență, că organele britanice îi supun unor condiții foarte dificile - europenii sunt izolați în camere fără căldură.

Cetățenii UE care se deplasează în Marea Britanie fără a fi în posesia unei vize sau a unui document care să le ateste șederea sunt reținuți de autoritățile engleze în diverse centre de detenție pentru imigranți. În unele cazuri, cetățenii care se află în astfel de situații sunt reținuți și pentru o săptămâna - mai mulți demnitari europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această măsură.

Ambasadele statelor europene din Londra au început să demareze o serie de acțiuni pentru a scurta perioada de reținere a cetățenilor europeni, dinainte de a fi trimiși înapoi în țările din care provin. De asemenea, instituțiile oferă consiliere juridică în acest sens.

Reglementările pe care Marea Britanie le-a adoptat în acest sens, depind parțial, potrivit autorităților, și de restricțiile de deplasare impuse pe fondul pandemiei de coronavirus. Statul britanic trebuie să organizeze testarea cetățenilor împotriva virusului înainte de a se reîntoarce în statul din care provin.

În ce condiții se poate intra în Marea Britanie

Premierul Boris Johnson a promis, în contextul anunțului precum că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, că va prelua controlul asupra imigrației.

După Brexit, cetățenii Uniunii Europene au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește deplasarea în Marea Britanie. Unul dintre diplomații europeni a cerut UE să adopte o poziție mai promptă față de administrația britanică. La momentul actual, cetățenii europeni nu pot intra în Marea Britanie fără a deține o viză sau un document care să le ateste șederea în teritoriu în scopuri legate de muncă.

În ceea ce privește vizitele, Poliția de Frontieră poate respinge intrarea cetățenilor în Marea Britanie, însă nu se impune condiția unei vize în acest caz. Turiștii pot să se deplaseze în statul britanic timp de 90 de zile fără a întâmpina dificultăți. 

După ieșirea din Uniunea Europeană, deplasarea și acceptarea europenilor în Marea Britanie a fost condiționată de anumite calificări pe care aceștia trebuie să le respecte, precum capacitatea de a purta conversații în limba engleză. Măsurile impuse depind foarte mult și de oferta locului de muncă oferit cetățeanului european. 

Unele voci atrag atenția că noile reglementări impuse de statul britanic au impact negativ asupra unor domenii de activitate care rămân fără muncitori.