UE îl critică pe Joe Biden în ceea ce privește vaccinurile anti-Covid-19. „Nu a venit cu nicio propunere concretă"

UE îl critică pe Joe Biden în ceea ce privește vaccinurile anti-Covid-19. „Nu a venit cu nicio propunere concretă"

La summitul Consiliului European de la Porto, înalți oficiali ai UE au declarat că Washingtonul nu a prezentat un plan concret. Astfel, renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor anti-Covid nu ar rezolva necesitatea imediată și urgentă de a crește producția.

"În ceea ce privește proprietatea intelectuală, nu credem pe termen scurt că este glonțul magic, dar suntem pregătiți să ne angajăm pe acest subiect imediat ce va fi pusă pe masă o propunere concretă", a declarat sâmbătă președintele Consiliului European, Charles Michel, rezumând discuția purtată de șefii de state și guverne în timpul dineului oficial de vineri seara.

"Suntem cu toții de acord că trebuie să facem tot ce este posibil pentru a crește peste tot în lume producția de vaccinuri", a afirmat Michel.

SUA să doneze vaccinuri!

Președintele francez Emmanuel Macron a mers chiar mai departe făcând apel la SUA și Marea Britanie să ia, mai întâi , măsuri mai importante: renunțarea la interdicțiilw de facto asupra exporturilor de vaccinuri; partajarea tehnologiei necesare pentru creșterea producției; și donarea dozelor existente către țările sărace.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Anglo-saxonii trebuie mai întâi să oprească interdicțiile de export", a spus Macron, referindu-se la SUA. și Marea Britanie

Renunțarea la brevete, a spus președintele francez, ar trebui să fie pe locul patru pe lista de priorități. „Dacă vrem să lucrăm rapid, astăzi nu există o fabrică în lume care să nu poată produce doze pentru țările sărace din cauza proprietății intelectuale”, a spus Macron. „Prioritatea astăzi nu este proprietatea intelectuală - nu este adevărat. Ne-am minți singuri. Este producția", a declarat Macron în timpul summitului.

Companiile care doresc să producă vaccinuri folosindu-se de această derogare recunosc că o modificare a regulilor de proprietate intelectuală nu ar însemna că ar putea începe instantaneu producția. Dar, spun ei, acesta ar fi un pas cheie în a permite mai multor producători să fabrice vaccinuri.

Angela Merkel: Renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală ar ajuta China

În timpul discuției liderilor la cină, cancelarul german Angela Merkel, care a participat de la distanță prin videoconferință, și-a avertizat colegii că propunerea lui Biden trebuie analizată cu atenție, menționând că renunțarea la brevet ar putea fi în beneficiul unui rival geopolitic precum China, care are capacitate de producție, și nu ar ajuta țările nevoiașe din Africa să obțină vaccinuri.

UE se pregătește să trimită doze de vaccin în țările sărace

La o conferință de presă de vineri seară la Porto, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că UE activează deja planuri de a trimite mai mult de 600.000 de doze către țările din Balcanii de Vest și planifică donații similare pentru țările din grupul Parteneriatului estic care se întinde pe Europa de Est și Caucaz.

Întrebată despre problema brevetelor, von der Leyen a spus: „Ar trebui să fim deschiși la această discuție, dar atunci când conducem această discuție trebuie să existe o imagine completă asupra ei, pentru că avem nevoie de vaccinuri acum pentru întreaga lume. Iar pe termen scurt și mediu, renunțarea la IP nu va rezolva problemele, nu va aduce o singură doză de vaccin pe termen scurt și mediu. "

„ Uniunea Europeană este singurul continent sau regiune, regiune democratică din această lume, care exportă pe scară largă ”, a adăugat von der Leyen. „Aproximativ 50 la sută din ceea ce se produce în Europa este exportat” .

"SUA nu a exportat niciun vaccin în ultimele șase luni"

Premierul belgian Alexander De Croo a rezumat punctul de vedere al liderilor UE astfel: „Ca europeni, nu este nevoie să fim școlarizați. SUA nu a exportat niciun vaccin în ultimele șase luni. Europa este cea care a produs pentru sine și restul lumii în ultimele șase luni", notează politico.eu.