Românii au trei credite: două la bănci şi unul la un IFN

Românii au trei credite: două la bănci şi unul la un IFN

BNR avertizează că cei 500.000 de români care au luat credite atât de la bănci, cât şi de la instituţii financiare nebancare (IFN) reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori, potrivit ''Raportului asupra stabilităţii financiare'', ediţia 2010, realizat de BNR.

În întreaga ţară, aproape 4,5 milioane de persoane au credite, în condiţiile în care numărul salariaţilor s-a redus cu aproape 354.000 în intervalul iunie 2009-iunie 2010, până la 4,264 de milioane de angajaţi.

Practic, în medie, o persoană trebuie să plătească lunar rate la 1,75 credite.

"Îndatorarea semnificativă şi rapidă a populaţiei în ultimii ani reclamă o monitorizare atentă, având în vedere că nu există o experienţă la nivelul gospodăriilor în gestionarea unor stocuri importante de datorii bancare de-a lungul unui întreg ciclu de afaceri şi cu precădere în faza descendentă a acestuia, iar evoluţiile actuale sunt preocupante", se precizează în documentul publicat de BNR. Un credit, două credite, trei...

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre cei care au luat credite, jumătate de milion de persoane s-au împrumut şi de la bănci şi de la IFN, fapt care, în opinia experţilor BNR, este foarte riscant, în condiţiile în care datoriile acestora, cumulate, se ridică la 13,8 miliarde de lei.

Astfel, aceşti 500.000 de români au, în general, 3 credite, din care două la bănci şi un împrumut la IFN. În contextul cirzei financiare, oamenii nu au mai avut bani să îşi plătească ratele şi "prezintă o rată a neperformanţei de 13,4% (iunie 2010), similară pe cele două categorii de creditori", potrivit documentului citat.

Cele mai multe credite care nu mai sunt rambursate sunt cele de valoare mică, de cel mult 5.000 de lei.

Până să plăteşti creditul, plăteşti dobânda

La 25 de ani, Cristian Popa are deja trei credite de plătit, toate de nevoi personale. Una dintre cunoştinţele sale luase un împrumut pentru a plăti un teren. Cum nu a mai avut bani să plătească ratele, Cristian a preluat creditul şi a mai făcut unul, pe numele său, pentru a ridica o locuinţă pe acel teren.

Însă, cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, tânărul a aflat că îi mai trebuiau vreo 6.000 de lei, aşa că a apelat din nou la bancă pentru a mai lua un credit de nevoi personale, pe care trebuie să îl ramburseze integral în următorii 7 bani.

Cumulat, cele trei rate se ridică la 1.550 de lei lunar, bani pe care îi acoperă din salariu. Pentru că până acum a plătit numai din dobânda datorată băncii, tânărul a pus ceva bani deoparte la salariu şi speră ca în scurt timp să ramburseze integral unul dintre credite, cel mai mic.