Românii au senzația că „trăiesc visul american”. Adevărul din spatele codului NEGRU declanșat de teama de tornade

Românii au senzația că „trăiesc visul american”. Adevărul din spatele codului NEGRU declanșat de teama de tornade

„Cod negru” de avertizare meteorologică pentru toată România! Bucureștiul va fi lovit de o tornadă! În contextul acestor știri bombastice, ministrul Educației Ecaterina Andronescu a declarat, duminică seară, că există posibilitatea închiderii școlilor, ca urmare a informării privind fenomenele meteorologice extreme din perioada următoare. „Cum să punem copiii sub risc? Ar fi absolut inacceptabil”, a spus aceasta, revoltată pe natură și înspăimântată de urgia prevestită de canalele mass-media. Mulți elevii nu s-au mai dus la școală și nici micuții la grădiniță, deși unitățile nu s-au închis, iar bătrânii au rămas adăpostiți în case.

La un val de aer arctic care ar îngheța România, până la tornada care ar lovi Capitala – la asta s-au așteptat cetățenii în cursul zilei de ieri. Totuși, codul negru nu a fost transmis de către Administrația Națională de Meteorologie pentru că, după cum declară acești specialiști, „codul negru” nu există. Vremea se va strica însă, asta este adevărat.

Cei din presa online au niște titluri halucinante. În primul rând, nu există cod negru. În sistemul de alertare a fenomenelor meteorologice se uzitează, la nivelul Europei, culorile verde, galben și roșu, violet pentru zona Germaniei sau pentru seriile de pre-alertă și griul pentru informare”, a declarat, pentru EvZ, meteorologul Gabriela Băncilă.

Tornadele „lovesc” la București, Constanță, Călărași și Fundulea

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebată dacă vin sau nu tornadele, specialista în meteorologie Gabriela Băncilă a declarat, pentru EvZ: „Începând de ieri seară, din momentul în care un post TV a difuzat o emisiune, o dezbatere cu privire la prognoza dată de aplicația pentru telefon AccuWeather, noi stăm de vorbă cu toate trusturile de media și încercăm să le explicăm faptul că, în special pentru zona continentului nord-american, la practica de a marca o zi și o zonă cu instabilitate atmosferică accentuată privind anumite fenomene se adaugă și tornada. Pentru că frecvența tornadelor pe continentul american este una ridicată. De fapt, dumnealor, cei din emisiune, vorbeau despre potențialul ca instabilitatea atmosferică să devină severă. Dacă cineva ar fi avut curiozitatea de a se documenta ar fi văzut că aceeași prognoză de tornadă este valabilă pentru Constanța, pentru orice localitate ați alege. Din partea de S-E a țării, acolo unde este valabil codul galben de instabilitate atmosferică accentuată sau de apariție a furtunilor severe care vor fi marcate prin avertizări de vreme, până la mai toate localitățile este aceeași prognoză. Și la București, și la Constanță, și la Călărași, și la Fundulea, peste tot există astăzi tornade. Dacă noi am fi anunțat așa ceva, cu siguranță gradul de încredere al dumneavoastră ar fi fost mai redus”, a mai declarat, pentru Evz, Gabriela Băncilă.

 Violența tornadelor poate fi determinată cu puțin timp înainte de apariție

Totodată, un alt specialist, meteorologul de serviciu Alina Șerban a subliniat faptul că locul exact unde s-ar putea produce o tornadă nu se poate prognoza decât cu puțin timp înaintea de apariția acesteia. La fel se întâmplă și în ceea ce privește intensitatea fenomenului. „Un grad de instabilitate atmosferică accentuat înseamnă că se creează premisele dezvoltărilor convective, a norilor cu dezvoltare în mare pe verticală care determină astfel de fenomene, care pot avea un grad mai mic, mediu sau ridicat de violenţă. Gradul violent al acestora şi manifestarea violentă poate fi determinată doar cu puţin timp înainte de a se produce”, a spus Şerban.

 

Cum au făcut românii „bășcălie de urgie”

Odată cu instalarea panicii în rândul celor mai ușor de impresionat, miștiocarii de pe site-urile de socializare au profitat de moment să-și expună talentul în a face haz de necaz. În topul celor mai distribuite glume se află o imagine cu tornada și câțiva curioși care o admiră și o imortalizează din autohtonele Loganuri. Ansamblul de elemente poartă denumirea „În sfârșit românii trăiesc visul american”. Și nu ar fi o glumă atât de bună dacă în mediul online nu ar fi apărut și admiratori ai acestor fenomene meteorologice care, fără dubiu, pot fi devastatoare.

 

Tornada de la Făcăieni: cea mai puternică din România

În august 2002, satul Făcăeni din județul Ialomița aproape că a fost ras de pe pământ de cea mai puternică tornadă care a lovit România. 440 de case au fost avariate, iar 33 au fost distruse în totalitate. Trei persoane au murit la acea vreme, iar cinci au fost grav rănite. Pagubele au fost evaluate la 10 miliarde de lei, iar numărul sinistraților a depășit 1000 de persoane.

 

La solicitare, ANM face prognoze speciale

Întrebată dacă ANM poate face prognoze speciale, de pildă, pentru summitul UE care va avea loc la Sibiu, specialista în meteorologie Gabriela Băncilă a declarat, pentru EvZ, că „activitatea Centrului Național de prognoză meteorologică este aceea de a emite prognoze, atenționări și avertizări. Acestea se fac pentru foarte multe zone din țară. Partea de atenționare, avertizare este cât se poate de clară, iar partea de prognoze meteo se face pentru beneficiari, pentru autorități, pentru orice eveniment care prezintă interes. Facem prognoze speciale și pentru Fundulea pentru că avem astfel de solicitări”.

Cum va fi vremea în zilele următoare

În următoarele două zile, temperaturile aerului vor fi în scădere în majoritatea regiunilor ţării, atât pe timpul zilelor, cât mai ales pe durata nopţilor, iar ploile vor fi prezente aproape zilnic, mai intens după data de 12 mai, iar la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge, potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 6 - 19 mai.