România, zguduită de un nou cutremur. Specialiștii susțin că mișcările seismologice din țara noastră nu au legătură cu dezastrul din Turcia
- Ramona Rotaru
- 7 februarie 2023, 12:47
Cutremure au loc din ce în ce mai des în România. La începutul acestei săptămâni, au fost raportate cinci seisme în doar două ore, magnitudinea acestora fiind medie și ușoară. Marți, un nou cutremur a fost anunțat de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Un nou cutremur a avut loc în România marți, la ora 10:51:47. Acesta s-a produs în zona seismică Vrancea și a avut o magnitudine ML 3,5. Intensitatea lui a fost de grad I și a avut loc la o adâncime de 145,4km.
Cutremurul de marți s-a produs la 55km E de Brașov, 65km N de Ploiești, 120km N de București, 127km S de Bacău, 133km NE de Pitești, 135km V de Brăila, 137km V de Galați, 170km E de Sibiu, 185km N de Ruse, 210km SV de Iași, potrivit raportului oficial postat pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cutremurele din România nu au legătură cu seismul devastator din Turcia
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre evenimentele din Turcia și susține că aceste cutremure nu ar trebui să ne îngrijoreze. În ciuda faptului că se află în vecinătatea României, ele nu pot afecta zona seismică Vrancea.
„Vorbim de baze tectonice diferite. Cea din Turcia vine din Anatolia, trece pe lângă Istanbul, ajunge în Africa și se oprește în Oceanul Atlantic. Zona seismică din Vrancea are legătura cu fosta Iugoslavie, cu Albania, deci vorbim de chestiuni diferite“, susține profesorul Gheorghe Mărmureanu, care a mai precizat că cel mai recent seism din Turcia nu poate fi considerat unul top pentru respectiva bază tectonică. „Pot spune că, deși puternic (magnitudine 7,8 -n.red.), pentru ce poate Turcia acest cutremur nu a fost unul mare“, a precizat profesorul pentru adevărul.ro.
Seismologul a ținut să precizeze că micile cutremure care au loc pe teritoriul țării noastre nu ar trebui să ne îngrijoreze. „Aceste cutremure nu prevestesc nimic, dar din păcate nici nu reduc sesizabil presiunile acumulate în zona seismică Vrancea, aceasta nu se detensionează. Drept urmare, nu au legătură cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc în România. Sunt cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea cu zecile și tot nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea”, spune Mărmureanu.
Profesorul a adus în discuție cutremurul de mare intensitate care este așteptat la noi în România, însă susține că acesta va avea loc, cel mai probabil, în jurul anului 2040.