România, victima unui nou atac cibernetic rusesc. Mesajul-capcană primit de mii de oameni

România, victima unui nou atac cibernetic rusesc. Mesajul-capcană primit de mii de oameni Atac cibernetic la cea mai amre bancă din lume. Sursa foto: Dreamstime

În ultimele zile, mii de români au primit mesaje-capcană de la hackeri ruși. Atacul cibernetic are rolul de a fura datele personale a cât mai multor persoane. Mesajele sunt trimise sub semnătura firmelor de curierat. Nu este prima acțiune a hackerilor ruși la noi în țară.

Mii de români au primit în ultimele zile un mesaj-capcană prin care sunt anunțați despre un colet ce urmează a fi expediat. Textul este unul curat, corect scris, care poate păcăli multe persoane.

„Adresa de livrare a coletului dumneavoastră RO342521924SE este greșită, vă rugăm să actualizați adresa în 24 de ore sau va fi returnată”, este mesajul-capcană. Acesta este însoțit de un link scurt, care pare un mesaj real de la firmele de curierat.

Mesajul este un nou atac cibernetic al hackerilor ruși, pentru a fura datele personale ale românilor. Specialiștii susțin că, cel mai probabil, persoanele care nu așteaptă un colet nu au picat în capcană. Cei care așteaptă un colet, sunt sfătuiți să nu acceseze linkuri înainte de a verifica veridicitatea mesajului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Linkul trimis de hackerii ruși seamănă foarte bine cu site-ul oficial al unei companii de curierat. Pe cel fals ni se cere să ne introducem datele personale și mai multe informații despre contul bancar și despre cardul pe care îl folosim. Acestea sunt semne clare că este vorba despre o fraudă.

Specialiștii în cibernetică au făcut verificări, în urma cărora au constatat că adresa IP a site-ului respectiv este din Rusia, potrivit digi24.ro.

Hackeri ruși au efectuat mai multe atacuri cibernetice în România

Mesajele-capcană primite de români în ultimele zile nu sunt singurele trimise de hackeri ruși. În ultimele luni au apărut foarte multe astfel de mesaje prin care datele noastre personale ar putea să fie furate, dacă nu suntem atenți.

În luna februarie 2023, Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a afirmat că România s-a confruntat cu mai multe atacuri cibernetice venite din zona Rusiei. Acestea nu au fost sofisticate și nu au pus probleme, sistemul de apărare cibernetică a țării noastre funcționând foarte bine.

„În debutul agresiunii ruseşti, invaziei ruseşti în Ucraina, au fost atacuri din zona rusească, sigur nu guvernamentale din ce ştiu, dar şi entităţi neguvernamentale sunt probabil instrumentate tot de actori guvernamentali. Nu au fost atacuri sofisticate, nu ne-au pus probleme. Sistemul nostru de apărare cibernetică a reacţionat foarte bine. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim foarte atenţi şi principiul în securitatea cibernetică, pe care mi l-au explicat şi mie specialiştii, este că lanţul e la fel de puternic pe cât e cea mai slabă verigă a lui, adică fiecare dintre noi, ca utilizatori.

Dacă un funcţionar public într-un minister nu este atent, deschide un e-mail cu un link, nu ar trebui să îl deschidă, vulnerabilizează întreg sistemul unui minister sau unei agenţii. Sigur, informaţiile cele mai sensibile nu sunt atât de uşor accesibile, adică avem măsuri de siguranţă, dar trebuie să fim foarte atenţi, cu atât mai mult în această perioadă”, a afirmat ministrul Digitalizării pentru news.ro în februarie.