România va găzdui un hub de cercetare unic în Europa. Investiție uriașă

România va găzdui un hub de cercetare unic în Europa. Investiție uriașăHub de cercetare. Sursa foto: Facebook

Țara noastră va avea un hub de cercetare unic la nivel european. Acesta va fi axat pe studii în domeniul geoștiințelor și sistemelor acvatice. Investiția se ridică la 128 milioane de euro.

Hub de cercetare unic în UE, găzduit de România

Noul hub ar urma să fie localizat la Murighiol. Contractul privind implementarea proiectului DANUBIUS-RO a fost semnat recent. Valoarea acestuia se ridică la 128 milioane de euro și are o durată de implementare de 60 de luni.

Conform planului, hubul va include 17 laboratoare științifice și stații de cercetare. În acest proiect vor fi implicați cercetători din țările riverane ale Dunării. Aceștia vor viza actualele provocări ecologice.

Sute de cercetători, implicați în proiect

În total, 300 de specialiști în aceste domenii vor lua parte la proiect.

„Dunărea este un vector important al Europei, este al doilea cred cel mai lung fluviu european. Străbate, dacă nu mă înşel, 10 ţări, patru capitale şi cel mai lung parcurs îl are aici în România. (...) Mă bucur foarte mult că un astfel de proiect vizează în primul rând lucruri care ţin de platforma de cercetare care să ne ofere şi condiţiile şi informaţiile, dar şi structura necesară pentru a putea pune şi mai mult în valoare acest habitat. Un alt lucru foarte important este dimensiunea internaţională”, a explicat vicepremierul Marian Neacşu.

Potrivit Ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Centrul Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii mari Danubius este finanţat din POCIDIF.

Bogdan Ivan

Bogdan Ivan. Sursa foto: Facebook

Hub de cercetare unic la nivel european

La Murighiol vor fi construite 17 laboratoare științifice și 16 puncte de observare. Cercetării vor putea folosi tehnologia de ultimă generație pentru a culege date importante în domeniu.

„Ce facem efectiv acolo prin acest proiect extrem de important.(…) 16 puncte de observare care vor folosi cele mai noi tehnologii în materie de procesare a datelor foarte mari, big-data, în materie de utilizare inteligenţei artificiale pentru a procesa toate aceste date”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.