Evenimentul Zilei > Vremea > România va fi lovită de valuri de caniculă. Temperaturi de saună la umbră. Explicațiile meteorologilor
România va fi lovită de valuri de caniculă. Temperaturi de saună la umbră. Explicațiile meteorologilor

România va fi lovită de valuri de caniculă. Temperaturi de saună la umbră. Explicațiile meteorologilor

Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță temperaturi ridicate în mai multe zone din România, începând cu data de 22 iunie.

România se află sub valuri de caniculă. Meteorologii avertizează asupra înregistrării unor temperaturi de saună. La umbră, se vor semnala 39 de grade Celsius, potrivit ANM. În același timp, multe zone din țară sunt afectate de inundații, în urma înregistrării cantităților de apă semnificative.

Codul portocaliu ar putea să fie semnalat și pentru zona Olteniei, Maramureș și pentru cea mai mare parte a județelor din Transilvania. Disconfortul termic va fi foarte accentuat, conform ultimelor informații.

Căldura urmează să se extindă în aproape toate județele țării, miercuri, 23 iunie.

Vara extremelor în România

Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță că în România luna iunie nu va fi una obișnuită. „Trebuie să ne obișnuim cu vremea extremelor, fie că vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată fie de val de căldură și disconfort termic accentuat, iar acest lucru se va întâmpla și va fi caracteristic pentru finalul lunii. Primele două decade au adus precipitații importantemai ales în Dobrogea, Muntenia și Moldova, unde am înregistrat de la începutul lunii și până pe 22 iunie peste 100l/mp, în Dobrogea 111,4l/mp de 2,5 ori mai mult decât media pentru această zonă, în restul țării precipitațiile sau situat sub norme”, a spus directorul ANM.

Valuri de caniculă în țară

Începând cu ziua de marți, 22 iunie, România va fi lovită de mai multe valuri de temperaturi foarte ridicate. În zona de vest a țării, temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade.

Iată că acum traversăm primul val de căldură, azi începe, vorbim de un de val de căldură cu disconfort termic accentuat. Dacă în primul mesaj vorbim de zona de vest a țării, unde maximele se vor situa între 34-37 de grade – deja la ora 15 Timișoara înregistra 35 de grade Celsius, vorbim de temperaturi resimțite mult mai mari, indicele de temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități. Mâine, valul de căldură se va extinde în aproape toată țara, vorbim de cod portocaliu pentru Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. Vorbim pentru aceste județe de temperaturi între 37-39 grade, iar joi și vineri diconfortul termic va fi de interes și pentru Oltenia, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei”, a spus Elena Mateescu.

Se va semnala, de asemenea, și instabilitate atmosferică ridică, în condițiile unui grad de umezeală mare în atmosferă.

Am avut și azi două avertizări cod roșu nowcasting, avertizări cod portocaliu, avem un cod galben pentru Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, iar pentru Tulcea, Galați, Brăila și Vasluide asemenea până în această seară, aici fenomenele de instabilitate vor fi deosebite, iar valorile precipitațiilor pe secvențe scurte de timp vor înregistra 40-60l/mp”, a explicat Mateescu la Digi24.