România, tot mai jos în topul fericirii. Ce ne trage tare în jos

România, tot mai jos în topul fericirii. Ce ne trage tare în jos Sursa foto: Arhiva EVZ

România înregistrează o scădere în clasamentul celor mai fericite țări, față de anul trecut. Conform Raportului Mondial al Fericirii, România ocupă poziția a 32-a în clasamentul celor mai fericite țări dintr-un total de 143 de țări. Comparativ cu anul precedent, țara noastră a înregistrat o scădere, de la locul 24. În același raport, Finlanda ocupă primul loc pentru al șaptelea an consecutiv.

Ce factori contribuie la această scădere

Conform ultimului raport mondial al fericirii, românii devin tot mai nefericiți odată cu înaintarea în vârstă, iar această concluzie este alarmantă. Raportul arată că nivelul nostru de tristețe este mai accentuat în comparație cu anul anterior. Într-un interval de doar un an, România a coborât opt poziții în clasamentul fericirii.

„Lucrurile sunt nuanțate în funcție de regiune. Ca regulă generală, tinerii sunt mai fericiți, iar apoi nivelul de fericire scade în perioada vârstei medii, apoi spre bătrânețe începem să regăsim semnificația fericirii.

În România, seniorii nu au un nivel de fericire la fel de mare că în țările vestice, nu avem conceptul de îmbătrânire activă, ai noștri când se pensionează consideră că viața s-a încheiat, așteaptă să li se termine viața.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu văd acea perioadă ca pe o nouă etapă. Apoi sunt și problemele legate de nevoile financiare la bătrânețe”, a precizat Daniel David, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, pentru Digi24.

Pensionari

Pensionari. Sursa foto: arhivă EVZ

Suntem pe locul 32 în în topul celor mai fericite țări. Ce se întâmplă cu tinerii

„În schimb, tinerii în România au un nivel crescut de fericire, chiar ușor peste cel al tinerilor din spațiul vestic. Aici e un fenomen interesant.

Tinerii din spațiul vestic au tendința să plece de acasă când ajung la 18 ani, să trăiască prin forțele proprii. S-au confruntat din plin cu diverse crize, în perioada de criză 2008 – în studiu avem cuprinsă perioada  2006 – 2010 – și în perioada de acum în care avem crize economice, sociale, război, am avut Covid, război.

Așa că în cazul lor, nivelul de fericire a scăzut. În schimb, la români suntem obișnuiți să fim susținuți de părinți o perioadă mai lungă de timp, iar contactul cu crizele nu a fost așa complicat", a mai precizat profesorul Daniel David.

România, coboară în topul celor mai fericite țări

  1. Finlanda
  2. Danemarca
  3. Islanda
  4. Suedia
  5. Israel
  6. Olanda
  7. Norvegia
  8. Luxemburg
  9. Elveţia
  10. Australia
  11. Noua Zeelandă
  12. Costa Rica
  13. Kuweit
  14. Austria
  15. Canada
  16. Belgia
  17. Irlanda
  18. Cehia
  19. Lituania
  20. Regatul Unit

Afganistanul rămâne cea mai slab clasată ţară din lume în ceea ce priveşte fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo se află, de asemenea, pe ultimele locuri.