Moarte subită în rândul tinerilor. Situația este îngrijorătoare

Moarte subită în rândul tinerilor. Situația este îngrijorătoareSursa foto Arhiva EVZ

Moarte subită în rândul tinerilor. Din ce în ce mai mulți tineri cu vârste între 20-30 de ani își pierd viața fără să fi avut probleme de sănătate diagnosticate. Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că 4 din 10 cazuri de moarte subită la adulții tineri sunt legate de miocardita virală.

Aceasta reprezintă o inflamație a celulelor miocardice legate de prezența unui virus. Până acum se credea că acesta ar putea fi răspunsul la o infecție în organism, însă noul studiu arată altceva. Cercetătorii au explicat cum ajung tinerii să facă stop cardiac.

Moarte subită în rândul tinerilor

Miocardita reprezintă o inflamație la nivelul mușchiului inimii. Apare de foarte multe ori în corpul nostru doar că problema este că virușii specifici afectează capacitatea inimii de a funcționa corespunzător. Este important să avem în vedere că inflamația se instalează după o intercurentă respiratorie.

spital

Sursa foto: Spotmatik | Dreamstime.com

Dacă am trecut printr-un episod viral, gripă, dacă începem să avem dureri de torace, dificultăți de respirație, oboseală, trebuie să ne ridice niște semne de alarmă, cu o posibilă suferință a inimii. Prin simplu fapt că am trecut printr-o pandemie, virușii au devenit mult mai studiați, atât la nivel cardiac, cât și la nivel pulmonar.

Ne dăm seama că toate aceste infecții ajung să ne afecteze și motorul nostru. Se întâmplă la tineri pentru că atunci când avem un sistem tânăr, avem și un sistem imun puternic.

tineri

Sursa foto Dreamstime

Problema este că atunci când sistemul nostru imun luptă cu această inflamație, poate să strice celulele mușchiului cardiac și prin această stricăciune scade capacitatea de pompare a inimii sau poate să destabilizeze ritmul cardiac, care provoacă, din păcate, în cele din urmă, stop cardiac”, a spus cardiologul Ștefan Busnatu, la Antena 3 CNN.

Tot mai mulți tineri fac cancer

Un alt studiu arată că, în ultimii 30 de ani, la nivel mondial, numărul cazurilor de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani a crescut cu aproape 80%. Peste un milion de tineri bolnavi de cancer mor în fiecare an.

Explicația specialiștilor

Oamenii de știință cred că această creștere este legată de alimentația necorespunzătoare, de alcool, tutun, de inactivitatea fizică și de obezitate. Se estimează că până în 2030, cazurile din această grupă de vârstă vor mai crește cu 21% .