România, țara cu cel mai mare risc de sărăcie și excluziune socială! Cum arată Europa la acest capitol și care sunt vârste cele mai sigure financiar

România, țara cu cel mai mare risc de sărăcie și excluziune socială! Cum arată Europa la acest capitol și care sunt vârste cele mai sigure financiar Sursa foto Arhiva EVZ

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a prezentat vineri datele cu privire la riscul de sărăcie și excluziune socială. Conform informațiilor oferite de către aceștia, anul trecut, România a fost printre cele mai supuse țări, cu un procent de 35,8%. Următoarele țări pe lista riscului de sărăcie sunt Bulgaria, cu 33,6%, Grecia, cu 27,5% și Spania, cu 27%.

Conform informațiilor oferite vineri de către Eurostat, țara care are cea mai scăzută pondere în ceea ce privește riscul sărăciei și excluziunea socială este Cehia, cu un procent de 11,5%. Aceasta este urmată de Slovacia (13,8%), Slovenia (14,3%), Olanda (15,8%) și Finlanda (15,9%).

În Uniunea Europeană, 96,5 milioane de persoane erau supuse riscului de sărăcie și excluziune socială în 2020. Acest număr reprezintă 21,9% din populația europeană. Făcând referire tot la anul trecut, Eurostat ne prezintă faptul că 27,6 milioane de persoane din UE s-au confruntat cu grave lipsuri materiale, fiind defavorizate din punct de federe social din cauza sărăciei. Persoanele care locuiau în gospodării unde intensitatea de lucru era scăzută au atins cifra de 27,1 milioane.

Oficiul European de Statistică susține că 1,3% din populația europeană, aproximativ 5,9 milioane de persoane, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă, confruntându-se simultan cu toate cele trei riscuri. Aceștia aveau lipsuri grave materiale, risc de sărăcie și excluziune socială, dar locuiau și în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută.

Ne puteți urmări și pe Google News

În raportul specialiștilor, se arată faptul că femeile, tinerii de peste 18 ani, persoanele cu studii medii spre minime și șomerii reprezintă categoria cu un risc ridicat în ceea ce privește sărăcia și excluziunea socială. Datele oferite vineri de Eurostat ne arată faptul că, dacă analizăm situația în funcție de sex, femeile au un procent mai mare în ceea ce primește riscul de sărăcie (22,9% față de 20,9%).

Analizele efectuate pe anul 2020, ne arată că, în ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai vulnerabili sunt tinerii adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Aceștia reprezintă un procent de 27,8%, cu mult mai ridicat față de categoria următoare. Cel mai mic risc de sărăcie și excluziune socială a fost înregistrat la categoria de vârstă cuprinsă între 25 și 49 de ani (20%).

Dacă privim spre categoria de vârstă mai înaintată, analizele prezentate de Eurostat ne arată faptul că persoanele cu vârste de peste 65 de ani au obținut un procent de 20,4%, fiind destul de apropiat de cel al categoriei cu risc scăzut. Persoanele cuprinse între 50 și 65 de ani au un risc puțin mai mare, fiind înregistrate cu 22,2%. Persoanele cu risc relativ ridicat în ceea ce privește sărăcia sunt și tinerii cu vârstă sub 18 ani, care au înregistrat un procent de 24,2%.