România sprijină al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Klaus Iohannis, declarații înaintea reuniunii Consiliului European. Ucraina, subiectul principal al zilei

România sprijină al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Klaus Iohannis, declarații înaintea reuniunii Consiliului European. Ucraina, subiectul principal al zilei Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis participă în aceste zile la reuniunea Consiliului European. În această seară va fi prima ședință la care participă liderii europeni, iar subiectele principale sunt legate de războiul din Ucraina. Președintele României a susținut o declarație de presă, prin care notează faptul că țara noastră susține cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, cu o singură condiție: în text să fie o clauză de solidaritate.

Președintele României se află la Bruxelles și a făcut declarații înaintea reuniunii Consiliului European. Klaus Iohannis susține că în această seară se vor discuta teme complicate legate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Oficialul susține că țara invadată are nevoie atât de sprijin umanitar, cât și de sprijin financiar, situații discutate în această seară de liderii europeni.

România susține al șasea pachet de sancțiuni, însă vine și cu o condiție

De asemenea, Klaus Iohannis a ținut să sublinieze faptul că România susține cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu o condiție: în text să există o clauză de solidaritate, care să ne asigure sprijinul restul statelor membre UE.

„Temele pe care le dezbatem sunt de mare actualitate și pentru noi. Avem în această seară o temă foarte complicată, în ceea ce privește războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Vorbim despre un sprijin pentru Ucraina, un sprijin umanitar, dar și unul bugetar. Căutăm căi pentru a înlesni economia Ucrainei, cum ar fi exportul de grâu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba și despre al șaselea pachet de sancțiuni. La Bruxelles se discută de aproximativ șase săptămâni, fiind vorba despre sancțiuni despre gaz și petrol.

Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși, am insistat să fie cuprinsă o așa numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână. Asta însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, drept exemplu, în sprijinul nostru, în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre.

Este clar că Ucraina fără sprijin va avea dificultăți majore. Textul aflat acum pe masă este unul la care am contribuit și sunt de acord.

Avem în continuare și tema securității alimentare. Au apărut sincope în lanțurile de aprovizionare, una dintre cele mai grave fiind că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile de la Marea Neagră nu mai are posibilitatea să exporte cereale. Acest efect de DOMINO se va duce până în Africa sau Asia. Temele sunt extrem de sensibile. Le vom discuta și vom vedea măsurile.

România poate acorda un ajutor semnificat. Deja se exportă o cantitate importantă de grâu prin țara noastră, însă trebuie făcut mult mai mult.

Avem și alte teme, unele sensibile pentru populație. Vom discuta mâine despre complexul energie, securitate energetică. Trebuie să găsim resurse pentru a ne deconectare de federația Rusă, însă și pentru a menține prețul la un nivel pe care oamenii îl pot plăti.

Mâine vom discuta și despre securitate și apărare. Noi ne dorim să îmbunătățim securitatea Uniunii Europene. România sprijină toate eforturile, cu precizarea ca totul să fie făcut în corelare cu NATO, altfel totul fiind greu de gestionat”, a declarat președintele Klaus Iohannis înainte de prima întâlnire din cadrul Consiliului European.