România, sprijin financiar important pentru Belarus. Cine sunt beneficiarii?

România, sprijin financiar important pentru Belarus. Cine sunt beneficiarii?

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat marți că România a acordat 100.000 de euro pentru sprijinirea societăţii civile şi a presei independente din Belarus.

Contribuţia României a fost transferată Organizaţiei European Endowment for Democracy (EED), instituţie europeană specializată în acordarea de asistenţă pentru proiecte de consolidare a democraţiei şi drepturilor omului în vecinătatea Uniunii Europene, se arată într-un un comunicat MAE pentru Agerpres.

Astfel, România se alătură celorlalţi parteneri din UE, state membre şi instituţii, care dezvoltă proiecte în parteneriat cu EED, în beneficiul direct al societăţii civile din Belarus.

"În aceste zile, societatea civilă şi presa independentă din Belarus, supuse unor presiuni sistematice, luptă pentru democraţie. Această susţinere din partea României are ca obiectiv împlinirea aşteptărilor legitime ale cetăţenilor din Belarus, mai ales în condiţiile în care sprijinirea evoluţiilor şi reformelor democratice constituie baza cooperării UE cu statele din Parteneriatul Estic", a declarat ministrul Bogdan Aurescu, care a aprobat acordarea contribuţiei financiare voluntare menţionate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul român reiterează că "România rămâne un susţinător consecvent al consolidării democraţiei în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, considerând că respectarea valorilor şi principiilor democratice este în măsură să asigure securitate, stabilitate şi prosperitate, atât pentru cetăţenii statelor din Vecinătatea Estică, cât şi pentru regiune în ansamblu".

Contribuția a fost transferată din bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pentru anul 2020, gestionat de MAE şi Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid).

Opoziția bielorusă denunță rezultatul alegerilor prezidențiale câștigate pe 9 august de Alexandr Lukașenko cu, oficial, 80% din voturi.

De atunci, zeci de mii de bieloruși au manifestat în fiecare weekend, sute de oameni au fost arestați și aproape toți principalii lideri ai opoziției au fost reținuți, deportați sau forțați să fugă din țară.

Opoziția spune că se teme că  Lukașenko va vinde independența Belarusului în schimbul sprijinului lui Vladimir Putin.

Svetlana Tihanovskaia, care conduce mișcarea împotriva președintelui și ai cărei susținători spun că este adevărata câștigătoare a alegerilor, a declarat că niciun acord încheiat între cei doi lideri nu va fi valabil.

„Vreau să-i reamintesc lui Vladimir Putin: orice veți accepta și orice veți conveni la reuniunea de la Soci nu va avea nici o greutate legală”, a scris ea pe rețeaua socială Telegram.