România şi Ungaria acuză influenţa marilor puteri în UE
- Adam Popescu
- 1 septembrie 2010, 21:22
Ministrul român de externe Teodor Baconschi a criticat dur, azi, modul de formare a serviciului diplomatic al UE, apreciind că statele mici au fost dezavantajate, iar „cei mari şi-au luat partea leului”.
În primă fază, Serviciul european de reprezentare externă (SEAE), care are rolul de a oferi coerenţă şi consistenţă diplomaţiei UE, va avea doar doi şefi de delegaţii din noile state membre, mai exact din Ungaria şi Lituania. Restul diplomaţilor din posturile înalte provin din vechile state membre, în special din Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Vorbind la reuniunea anuală a diplomaţiei, Baconschi a avertizat că principiul ce prevede că o treime din componenţa SEAE să fie selectată dintre diplomaţii statelor membre este departe de a fi realizat, iar situaţia trebuie să fie corectată foarte rapid.
El şi-a exprimat speranţa ca toate candidaturile României să fie luate în considerare la următoarea selecţie de personal, care ar putea asigura posturi importante în centrala SEAE, de la Bruxelles. Nemulţumirile Budapestei Invitat special la reuniunea anuală a diplomaţiei române, ministrul ungar de externe Janos Martonyi a precizat că subscrie la ceea ce a spus omologul său de la Bucureşti în privinţa SEAE şi a reamintit că echilibrul geografic trebuie asigurat în cadrul acestui serviciu.
Observând că, în UE, „unele ţări sunt mai egale decât altele”, Martonyi s-a plâns şi de tratamentul diferit aplicat statelor care încalcă regulile Pactului de Stabilitate şi Creştere.
Oficialul de la Budapesta a subliniat, astfel, că Ungaria trebuie să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2011, în vreme ce alte ţări, „mai prospere”, au un termen mai relaxat, care se întinde până în 2014-2015. „Nu cred că acesta este un tratament egal”, a spus Martonyi.