România se împrumută cu disperare. Încă un miliard, pe datorie. Ce spune Câțu
- Ionel Sclavone
- 1 octombrie 2020, 17:55
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, se declară mulțumit de dobânda la care a reușit să împrumute, joi, 1 octombrie, suma de un miliard de lei pentru a finanța deficitul bugetar lunar.
România a împrumutat, joi, un miliard de lei din din piață, cu o dobândă mai mică decât cea la care se împrumuta în urmă cu un an. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că Ministerul Finanţelor a împrumutat suma de un miliard de lei, la o dobândă de 3,24%, mai mică decât în urmă cu un an, iar împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat. El a prezentat informația într-o postare de pe contul său de Facebook.
„Astăzi, MFP a împrumutat din piaţă 1 miliard de lei la o scadenţă de 4,8 ani şi o dobândă maximă de 3,24% pe an. Mult mai mică decât dobânda la care se împrumuta în medie în luna septembrie, 4,8%, anul trecut guvernul socialist”, a scris ministrul Florin Cîțu pe contul său de socializare.
Potrivit celor arătate de ministrul liberal, împrumutul acoperă necesarul de fonduri bugetare pentru această lună.
„Aşa reducem permanent costul pentru generaţiile viitoare. Dobânda este mai mică decât dobânda din piaţă la momentul în care am făcut tranzacţia de 3,31%. Împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat. Este soluţia optimă în aceste condiţii”, a menționat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.
Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei comparativ cu cea programată să fie împrumutată în luna septembrie a acestui an. Banii vor fi destinați refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
În prezent, România are în program un deficit bugetar de 8,6% din PIB pentru anul în curs, iar după primele opt luni soldul negativ a ajuns la 5,18% din PIB.