România a început să discute cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru un eventual împrumut cu scopul de a acoperi deficitului bugetar şi de a preveni criza financiară cauzată de politicile fiscale relaxate şi de reducerea activităţii economice, scrie Reuters.
"O misiune formată din experţi ai Comisiei se află la Bucureşti. Vor discuta despre stabilitatea macroeconomică şi posibilitatea de a acorda României sprijin financiar", a declarat Nicolae Idu, şeful delegaţiei UE la Bucureşti.
Împrumut de 6-7 miliarde euro "Preşedintele Băsescu ... a discutat (n.r.cu Comisia) posibilitatea obţinerii unui ajutor financiar european de 6-7 miliarde euro. Discutiile au demarat", a mai precizat Idu.
Surse diplomatice spun ca Bruxelles-ul ar putea insista ca imprumutul UE să facă parte dintr-un acord mai larg, în care să fie implicat şi FMI, pe fondul îngrijorărilor privind capacitatea guvernului de a menţine o politică bugetară strânsă.
Până în prezent, clasa politică s-a dovedit reticentă în a apela la ajutorul FMI.
Guvernul se afla în faţa unei dileme, în condiţiile în care o politică fiscală relaxată ar putea afecta negativ pieţele financiare şi ar putea antrena o criză financiară.
Pe de alta parte, economia ar putea intra în recesiune fără cheltuieli bugetare.
Expertii avertizează şi asupra nemulţumirilor sociale pe care le-ar putea declansa reducerile de cheltuieli bugetare, în condiţiile în care rata şomajului este în creştere.
Federaţiile sindicale au ameninţat deja cu declanşarea grevelor, iar îngheţarea salariilor şi reducerea masivă a cheltuielilor publice, aşa cum au impus acordurile UE-FMI în Ungaria şi în Letonia, ar putea declanşa protestele.