România riscă SANCŢIUNI. Vezi ce s-a întâmplat

România riscă SANCŢIUNI. Vezi ce s-a întâmplat

România nu a transpus în 2016 în legislaţia naţională 21 de directive UE şi riscă sancţiuni, deoarece termenul a fost depăşit.

Directivele restante se referă la probleme precum libera circulaţie, restituirea obiectelor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, recunoaşterea calificărilor profesionale, sancţiunile penale pentru abuzul de piaţă, soluţionarea alternativă a litigiilor, protecţia victimelor criminalităţii, drepturile de autor, combustibilii alternativi, reducerea consumului de pungi din plastic şi mandatele europene de arestare, informează news.ro.

Pe lângă cele 21 de proiecte ale căror teremene de transpunere au fost depăşite, România este obligată, în 2017, să transpună, până în luna decembrie, alte 27 de directive UE.

Documentul transmis Parlamentului a fost întocmit de MAE, care asigură coordonarea interministerială privind transpunerea directivelor. "În cursul anului 2016 au fost promovate de către Guvern mai multe proiecte de acte normative primare (sub formă de legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă), care transpun directive UE. Pentru unele dintre directive, termenul de transpunere a fost depăşit, fiind declanşate acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiei de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a acestora", informează MAE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, avertizează că România riscă sancţiuni dacă problemele nu sunt soluţionate.

"În scopul evitării sancţiunilor pecuniare care ar putea fi impuse României ca urmare a necomunicării acelor normative de transpunere pentru directivele restante, este absolut necesar ca respectivele proiecte să fie adoptate, publicate în Monitorul Oficial al României şi notificate Comisiei cu maximă celeritate", potrivit documentului.

Comisia Europeană a decis că, în cazul în care statul membru vizat de sancţiuni se conformează după momentul sesizării Curţii de Justiţie a UE, ea nu va mai putea interveni, iar instanţa UE va putea aplica sancţiunile financiare. Astfel, MAE cere ca toate directivele să fie transpune înainte ca nerespectarea termenelor de către România să fie adusă în atenţia Curţii de Justiţie.