Evenimentul Zilei > Economie > România reia investiţiile pe fonduri europene
România reia investiţiile pe fonduri europene

România reia investiţiile pe fonduri europene

Peste 200 de milioane de euro ar putea fi infuzate în economia României, ca urmare a deblocării banilor de la UE. Comisia Europeană a constatat că Ministerul Dezvoltării şi-a respectat angajamentele.

Comsia Europeană a decis să deblocheze fondurilor europene sistate pentru România în iunie.
Decizia vine ca urmare a îndeplinirii, de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), a tuturor recomandărilor şi cerinţelor Comisiei Europene, precum şi a respectării angajamentului luat de a opera modificări în sistemul de management şi control, inclusiv întărirea atribuţiilor de control în domeniul achiziţiilor publice a Autorităţii de Management a POR, au explicat reprezentanţi ai instituţiei.
"Sunt 200 de milioane de euro"
"Ne bucurăm de această veste pe sfârşit de an, mai ales că s-a muncit foarte mult pentru a convinge Comisia Europenă că suntem parteneri credibili şi responsabili. Provocarea noastră este ca, după această decizie, până la sfârşitul anului să reuşim să facem plăţile pentru acele facturi verificate şi declarate eligibile, dar care nu au fost trimise spre decontare la Bruxelles, pe perioada în care această operaţiune a fost întreruptă. Este vorba despre peste 200 milioane de euro pe care sperăm să-i infuzăm în economia reală până la sfârşitul anului. Este o sumă considerabilă, care va întări şi mai mult poziţia POR în topul performanţei programelor operaţionale derulate în România", a declarat ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea.
"Vom cere realocarea de fonduri"
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se află pe primul loc atât la absorbţia efectivă a fondurilor europene, cât şi la contractarea proiectelor, urmând ca anul acesta să se încheie contactările pe POR, a mai spus Elena Udrea, pe blogul personal.
"Deci, avem toate argumentele să solicităm realocarea de fonduri europene de pe alte programe sectoriale mai puţin performante către POR. Am discutat deja cu reprezentanţii Co misiei Europene, cu vicepreşedintele acesteia, comisarul Antonio Tajani, dar şi cu comisarul pentru Dezvoltare Regională, Joannes Hann, pentru a obţine astfel finanţare europeană pentru unul dintre cele mai utile şi solicitate programe ale MDRT, reabilitarea termică a blocurilor din România, derulat deocamdată prin bugetul ministerului", explică ministrul Dezvoltării.
Ministerul Muncii ar putea pierde bani europeni
În timp ce mai toate ministerele se bucură de deblocarea fondurilor, unele instituţii ar putea rămâne fără o parte din banii alocaţi. Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POS DRU este unul dintre programe de la care s-ar putea lua bani şi realoca în domeniul transporturilor, mediului sau infrastructurii locale: aducţiuni de apă, drumuri locale şi judeţene", au declarat surse guvernamentale pentru EVZ.
Condiţii în 2012
În următoarea perioadă, Executivul va analiza cine a angajat eficent banii şi cine nu şi cum se vor realoca fondurile UE, au mai precizat sursele citate. Din 2012, ar urma ca nivelul de cofinanţare a proiectelor UE să scădă pe termen limitat la 5% în cazul României. Astfel că, pentru cele agreate de Comisia Europeană, Uniunea să plătească 95% din valoarea unui proiect. Mai mult, TVA-ul pentru proiectele finanţare cu banii UE va fi deductibilă.
CE a cerut să eficientizeze sistemul de management
Comisia Europeană a decis blocarea fondurilor în iunie, după ce au fost controlate patru lucrări de reabilitare a drumurilor judeţene, două în Teleorman şi câte unul în Buzău şi Ilfov.
"Provocarea noastră este ca, după această decizie, până la sfârşitul anului să reuşim să facem plăţile pentru acele facturi verificate şi declarate eligibile, dar care nu au fost trimise spre decontare la Bruxelles”
ELENA UDREA, ministrul Dezvoltării şi Turismului

Citiţi şi:

  • SCANDALUL BANILOR EUROPENI: Pe moşia lui Dragnea, UE şi-a pus mâinile-n cap 
  • România riscă să piardă 743 de milioane de euro
  • Mafia locală ne costă aproape un miliard de euro