România, record negativ. Inflația, cea mai mare din UE

România, record negativ. Inflația, cea mai mare din UEMarcel Bolos, ministrul Finantelor, si premierul Marcel Ciolacu. / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Inflația României crește în ritm accelerat. În septembrie, rata anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană a înregistrat o scădere, ajungând la 2,1%, faţă de 2,4% în luna august. Cu toate acestea, România continuă să înregistreze cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, marcând o creştere a preţurilor de 4,8% pe parcursul ultimului an, fiind pentru a şaptea lună consecutiv în această poziţie.

Inflația din România este cea mai mare din Uniunea Europeană

În septembrie, cele mai mici rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate în Irlanda (0,0%), Lituania (0,4%) și Slovenia și Italia (0,7%). La polul opus, România a avut cea mai ridicată rată a inflației (4,8%), urmată de Belgia (4,3%) și Polonia (4,2%).

Față de luna august 2024, inflația anuală a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, unde a coborât de la 5,3% la 4,8%. În două țări, rata inflației a rămas constantă, iar în alte cinci state membre a înregistrat o creștere.

Rata anuală a inflației a scăzut în zona euro

În zona euro, inflația anuală a scăzut de la 2,2% în august la 1,7% în septembrie, conform datelor Eurostat. În paralel, inflația de bază, care exclude prețurile la bunuri volatile precum energia și alimentele, a înregistrat o ușoară reducere, de la 2,8% la 2,7%, conform datelor furnizate de Eurostat.

Un alt indicator care elimină, pe lângă prețurile la energie și alimente, și pe cele pentru țigări și alcool, a înregistrat aceeași scădere, de la 2,8% la 2,7%. Inflația de bază este urmărită atent de Banca Centrală Europeană (BCE) în cadrul procesului decizional privind politica monetară.

inflație

Sursa foto: Dreamstime.com

Cu toate astea, INS susține că inflația României a scăzut în luna septembrie

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a raportat o scădere a ratei anuale a inflaţiei la 4,62% în luna septembrie 2024, față de 5,1% în august. Această scădere s-a reflectat în scumpirea mărfurilor alimentare cu 4,72%, a celor nealimentare cu 3,3%, iar serviciile au înregistrat o creștere de 7,88%. INS a mai precizat că indicele preţurilor de consum în septembrie comparativ cu august 2024 a fost de 100,33%, ceea ce reflectă o ușoară creștere lunară.

Totodată, INS a prezentat și indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), care a arătat o creștere lunară de 100,40% în septembrie comparativ cu august 2024. Rata anuală a inflaţiei calculată pe baza IAPC a fost de 4,8%, ceea ce demonstrează o ușoară scădere față de lunile anterioare, menținând totuși România pe primul loc în clasamentul inflației din Uniunea Europeană. Rata medie a modificării prețurilor de consum pe ultimele 12 luni a fost de 6,4%, confirmând persistența presiunilor inflaționiste.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul anului 2024, estimând o scădere la 4%, față de 4,9% anterior. Pentru finalul lui 2025, BNR anticipează o inflație de 3,4%, reflectând o tendință de reducere a inflației pe întregul interval al proiecției. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a subliniat că ritmul dezinflației va încetini în a doua parte a perioadei prognozate, afectat de anumite corecții ale prețurilor la bunuri precum gazele naturale, carburanții și alimentele.

În raportul trimestrial asupra inflației, BNR a atras atenția că traiectoria inflației va fi influențată de o serie de factori, precum majorările de impozite indirecte din ianuarie 2024 și creșterea accizelor la carburanți în iulie 2024. Aceste oscilații vor avea efecte favorabile sau nefavorabile asupra inflației în 2025, în funcție de perioadele în care vor avea loc ajustările.