Marcel Ciolacu, vești bune de la INS. Inflația scade iar investițiile în economie au atins un nivel record

Marcel Ciolacu, vești bune de la INS. Inflația scade iar investițiile în economie au atins un nivel record Marcel Ciolacu. Sursa foto: Facebook/ captură video

București. Marcel Ciolacu are vești bune pentru români, de la Institutul Național de Statistică. Premierul spune că inflația a început să scadă, iar investițiile nete în economie au atins un nivel record.

Potrivit informațiilor prezentate de premier, inflația a reluat trendul descrescător și a ajuns la 5,1%, la jumătate față de iunie 2023, când a preluat mandatul. El pune aceste rezultate pe seama măsurilor pe care le-a adoptat în ultimul an, la guvern.

Marcel Ciolacu prezintă datele INS

Liderul PSD a prezentat situația legată de evoluția inflației, în baza datelor statistice. Marcel Ciolacu spune că rata inflației a scăzut la 5%, raportat la momentul în care a preluat mandatul, în 2023. La acel moment, inflația era estimată la 10,3%. Premierul PSD pune reducerea inflației pe seama măsurilor pe care le-a adoptat în ultimul an. Este vorba despre plafonarea prețului la energie și a marjei comerciale la alimentele de bază.

„Prima (veste bună - n. red.), inflația a reînceput să scadă, ajungând la 5,1%, la jumătate față de 10,3% în iunie 2023, atunci când am preluat mandatul de Prim Ministru. Datele oficiale arată că măsurile noastre privind plafonarea / reglementarea prețului la energie și a marjei comerciale la principalele alimente de bază au funcționat”, a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că în luna iunie 2023, nivelul inflației anuale la alimente era de 18%. În prezent, indicele a scăzut la 5,1%. Ciolacu a arătat că prețurile ar fi scăzut la mai multe alimente, făină, mălai, ulei, ouă, zahăr sau unt. De asemenea, prețurile s-au menținut la fructele proaspete. O situația similară se întâlnește la energie și la gaze naturale.

„Dacă în iunie 2023 aveam o inflație anuală la alimente de 18%, în prezent avem 5,1% (cu scăderi față de anul trecut la făină, mălai, ulei, ouă, zahăr, unt și stagnare la fructe proaspete). La energie electrică INS arată că prețurile au stagnat iar la gaze au scăzut cu 10%. Așa cum arată Banca Națională a României, dacă nu luam aceste măsuri, inflația era de 15%, adică triplă față de ceea ce avem acum!”, a explicat Marcel Ciolacu.

investitii

Santierul Autostrazii Sibiu – Pitesti, Sectiunea 1.

Investițiile în economie cresc

Premierul Marcel Ciolacu are și o a doua veste bunî pentru români. El spune că investițiile au crescut la un nivel record în economie. În primul semestru al anului, acestea au atins nivelul de 80,3 miliarde de lei. Este mai mult, conform datelor statistice cu 10 miliarde, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

„A doua, investițiile nete în economia națională sunt la un record istoric, atingând în primul semestru 80,3 miliarde lei. Este mai mult cu 10 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 23 miliarde lei mai mult decât în sem 1 din 2022 și duble față de perioada guvernării 2020-2021”, a precizat Marcel Ciolacu

Potrivit spuselor sale, datele statistice, atât de la INS, cât și cele Eurostat sau BNR, arată că România trece la un model de dezvoltare bazat pe investiții. Statul, arată Marcel Ciolacu, ajută economia prin investiții publice menite să le stimuleze pe cele private.

„Datele oficiale INS confirmă ceea ce arată și datele Eurostat și a anunțat și BNR, trecem la un model de dezvoltare bazat pe investiții. Da, vom continua să investim masiv în România deoarece în timpuri grele, statul trebuie să ajute economia prin cât mai multe investiții publice, care să stimuleze mai departe investițiile private” a subliniat premierul PSD Marcel Ciolacu.

BNR a revizuit prognoza privind inflația

Inflație Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu justifică deficitul bugetar

Premierul justifică nivelul ridicat al deficitului bugetar spunând că cea mai mare parte a acestuia a fost generat de investiții. Marcel Ciolacu indică un procent de 84%.

„84% din deficitul bugetar al României a mers către investiții publice în 2024. Respectăm astfel regula de aur a finanțelor publice sustenabile, investițiile la 8 luni fiind mai mari decât deficitul bugetar primar (deficitul bugetar minus plățile de dobânzi)”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că investițiile în producție, infrastructură, educație și sănătate antrenează și altele asemenea. Astfel sunt create locuri de muncă și se ajunge la o creștere economică sănătoasă.

„Investițiile în producție, infrastructură, educație și sănătate au efecte de antrenare în economie, creează locuri de muncă și contribuie la o creștere economică sănătoasă”, a concluzionat Marcel Ciolacu.