România primește mai puțini bani din PNRR. Comisia Europeană suspendă parțial plata pentru a treia cerere de rambursare
- Ionel Sclavone
- 15 octombrie 2024, 21:51
Comisia Europeană a constatat că șase jaloane, asumate de guvern, prin PNRR, nu au fost îndeplinite. Este vorba despre mai multe reforme și investiții în domeniul transporturilor care nu au fost realizate.
Executivul comunitar a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 din cele 68 de jaloane aferente celei de-a treia cereri de rambursare prin PNRR. Suma alocată este de două miliarde de euro.
Comisia Europeană acuză neîndeplinirea jaloanelor PNRR
În urma analizei, oficialii de la Bruxelles, au stabilit că guvernul nu a reușit să atingă șase jaloane asumate. Este vorba despre reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor, dar și de investiții în domeniul transporturilor.
Potrivit unui comunicat de presă, Comisia Europeană propune suspendarea parţială a plăţii pentru a treia cerere de rambursare din PNRR. În acest sens este invocat articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR.
„Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, precizează Executivul comunitar în comunicat.
Cea de-a treia cerere de plată acoperă mai multe etape din cele 37 de reforme şi 17 investiţii menite să genereze schimbări pozitive pentru cetăţenii şi întreprinderile românești. Este vorba despre tranziția verde și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale şi de pensii. De asemenea, se dorește reforma mediului de afaceri, mobilitatea urbană, asistenţa medicală, reformele sociale, buna guvernanţă, educaţia etc.
Măsurile de reformă adoptate de guvern
Printre măsurile emblematice din prezenta cerere de plată, aprobată de Comisia Europeană, se află stimularea eficienţei energetice în industrie. A fost promovat cadrul legislativ care introduce măsuri de facilitare a investiţiilor în eficienţa energetică din industrie. Reforma va elimina obstacolele din calea contractelor de performanţă energetică și va introduce supravegherea pieţei prin aplicarea standardelor de eficienţă energetică.
De asemenea, a intrat în vigoare o nouă lege a pensiilor care stabilește că drepturile vor fi calculate pe baza principiului contributivităţii, a vechimii în profesie şi a reajustării procentului aferent veniturilor obţinute. Valoarea pensiilor va depinde de suma contribuţiilor plătite în timpul vieţii profesionale.
Comisia Europeană a arătat că sunt investiţii pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a parcului imobiliar existent în condiţiile în care au fost semnate contracte de renovare în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice şi contracte de renovare integrată (consolidare seismică şi eficienţă energetică) a clădirilor publice.
Executivul Comunitar a transmis evaluarea preliminară pozitivă a jaloanelor şi ţintelor pe care le consideră atinse. Astfel, Comitetul economic şi financiar (CEF) are la dispoziţie patru săptămâni pentru a emite un aviz.
Comisia Europeană a explicat unde a greșit guvernul
În paralel, oficialii de la Bruxelles au transmis motivele pentru care consideră că jaloanele legate de investiţii şi reforme nu au fost îndeplinite. Comisia Europeană a arătat că România are la dispoziţie o lună pentru a-și transmite observaţiile. În urma avizului CEF, după evaluarea observaţiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată.
„În cazul în care, în urma observaţiilor transmise de România, Comisia îşi confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată. Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei privind suspendările de plăţi (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre”, se mai arată în comunicatul CE.
România va avea la dispoziţie o perioadă de şase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârşitul acestei perioade, se va face o nouă evaluare pentru a se stabili dacă jaloanele respective au fost îndeplinite. În caz afirmativ, va fi ridicată suspendarea și se va face plata sumelor suspendate.
Planul de redresare şi rezilienţă include o serie de investiţii şi de reforme. Planul va fi finanţat cu 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.