România primește joi primii bani din PNRR. Este vorba de 1,8 miliarde de euro. Cum sunt eșalonate sumele

România primește joi primii bani din PNRR. Este vorba de 1,8 miliarde de euro. Cum sunt eșalonate sumele Sursa: arhiva EVZ

Prima tranșă din pre-finanțarea aferentă PNRR, în valoare de 1,8 miliarde euro, corespunzătoare părții de granturi, ar urma să fie virată României joi de Comisia Europeană.

Astfel, Romania primește astăzi primii bani din PNRR, 1,8 mld euro, prima tranșă de prefinantare, după ce Florin Cîțu a semnat în calitate de ministru interimar al Investițiilor și Fondurilor Europene, acordul de finanțare dintre România și Comisia Europeana pentru PNRR.

Este ultimul act semnat de Florin Cîtu în calitate de interimar al MIPE. În primăvara a mers la Bruxelles pentru a negocia PNRR, cu Ursula von der Leyen, apoi șefa comisiei a venit în România în septembrie pentru a semna acordul pentru PNRR. Florin Cîțu a fost interimar la MIPE după ce a plecat USR de la guvernare. Comisia va da un comunicat astăzi pe tema banilor care vor intra în România.

La ce vor fi folosiți banii

Sumele vor fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor și țintelor prevăzute în reformele și investițiile asociate împrumutului, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (circa 1,94 miliarde de euro), după intrarea în vigoare a Acordului.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de zece ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

„Practic, problema noastră în momentul de faţă este cea a absorbţiei banilor, nu vorbim doar de PNRR, ci vorbim şi despre celelalte fonduri de la UE, care de asemenea trebuie să constituie o prioritate pentru Guvernul României”, a precizat, cu câteva zile în urmă premierul Nicolae Ciucă.