România, presată să ÎNGHITĂ mai mulți imigranți. Johannis și Ponta se bat între ei!

România, presată să ÎNGHITĂ mai mulți imigranți. Johannis și Ponta se bat între ei!

Șeful Comisiei Europene a convocat pentru duminică un mini-summit cu țările din regiunea Balcanilor pentru a le determina să preia mai mulți imigranți.

Conducerea Comisiei Europene apreciază că una dintre cheile crizei imigranților o reprezintă țările din Balcani, care trebuie să înceteze să mai lase întregul flux de refugiați către Vest, ci să absoarbă un număr mai mare dintre aceștia.

Exact asta va încerca președintele CE, Jean-Claude Juncker, să-i convingă pe șefii de stat din Balcani (printre care și Klaus Johannis), punct respins din start la întâlnirea de sâmbătă, de la Sofia, între premierii bulgar, sârb și român.

Ce vrea Comisia Europeană?

  • Țările case se află pe „ruta balcanică” a imigranților ar trebui „să ia distanță de la atitudinea de a transporta pur și simplu refugiați la frontiera cu alt stat, fără acordul acestuia”, se arată într-un proiect de rezoluție intrat în posesia presei germane și citat de EurActiv. „O politică de simplă direcționare către țara vecină nu este acceptabilă”, se arată în document.
  • Un schimb mai bun de informații între statele de pe ruta balcanică. De exemplu, Serbia înregistrează majoritatea imigranților, dar nu dă informațiile Croației, pentru că nu este membră UE. Președintele CE dorește ca fiecare dintre țările zonei să numească până luni câte o persoană de contact.
  • Statele de pe ruta balcanică ar trebui să accepte mai mulți refugiați și să le ofere acestora facilități suficiente, pentru a-i determina să nu plece mai departe. Dacă țările respective nu au mijloacele necesare, ar urma să se declanșeze mecanismul de urgență european în caz de catastrofă.

Ce spun țările balcanice?

„Cine a scris acest document nu înțelege care este situația din teren”, a declarat premierul croat Zoran Milanovič. Acesta a anunțat că refuză să preia mai mulți refugiați, și va continua să-i direcționeze spre Slovenia. „Nu voi prelua nici o răspundere pentru Croația la această reuniune”, a declarat el.

Premierii bulgar, român și sârb au anunțat sâmbără că sunt gata să închidă și ele granițele țărilor lor, dacă Germania și Austria vor face acest lucru.

Președintele Iohannis a acuzat faptul că Victor Ponta s-a raliat la această opinie, deși nu premierul ci președintele participă la reuniunea de la Bruxelles, alături de șefii de state din Germania, Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Slovenia, Macedonia și Serbia.