România, pregătită să lupte cu virusul ucigaș? Ministrul Economiei aruncă bomba
- Dragos Manea
- 27 august 2020, 12:12
Ministrul Economiei Virgil Popescu a declarat că România ar avea asigurat jumătate din necesarul de măști din producție internă.
Virgil Popescu a spus că România a reușit să integreze producția completă de material pentru măști: „S-a integrat la acea companie din Maramureș, printr-un credit garantat de statul român, și s-a pus în funcțiune instalația de producere atât a materialului exterior, cât și a materialului interior filtrant pentru mască. Putem spune că în momentul de față în România se poate produce integral un produs și nu mai avem nevoie de import pentru acel produs”.
„Tot ce se poate produce în România în momentul de față aș putea spune, până la sfârșitul anului, cu tot ce se mai poate pune în funcțiune, ne putem duce către 50% din necesarul de măști al României, dacă toată lumea ar respecta regulile, o mască la 4 ore, copiii ar purta măști la școală din 2 în 2 ore... necesarul este foarte mare, eu îl gândesc la necesarul maxim de care este nevoie. Acum, toți știm că nu schimbăm o mască la 4 ore sau că o ținem și a doua zi și nu o aruncăm. Foarte mulți nu și le permit și mai sunt și măștile din pânză, refolosibile”, a completat el.
În privința dezinfectanților, ministrul a spus că nu a mai văzut știri cu privire la lipsa acestora sau că ar fi scumpi.
„După ce a început producția la Farmec Cluj și la Antibiotice Iași, mai știu încă vreo 10-15 producători mai mici, cred că în momentul de față ne descurcăm cu producția de biocide. Dezinfectanți erau și înainte, vorbim de biocide”, a precizat Virgil Popescu.
El a spus că își dorește ca România să aibă laboratoare care să certifice măștile, combinezoanele și biocidele produse la noi în țară.
„Acum o fac cele ale Armatei, dar laboratoare care să fie recunoscute de UE... Aici trebuie să mai lucrăm, să avem laboratoare. Problema este că n-au fost făcute și procesul de acreditare este de lungă durată. Poate să dureze și un an. Producătorul român al unei măști trimite în Germania, la laborator, și de acolo primește certificarea ca să poată să-l pună (produsul) în vânzare pe piața europeană. În perioada asta am găsit soluția cu laboratoarele Armatei, dar România trebuie să aibă și această structură de laboratoare care să permită certificarea produselor de bază”, a subliniat ministrul Economiei.
Virgil Popescu a adăugat că se lucrează pentru obținerea unei prime acreditări la Institutul Cantacuzino, care are în prezent o acreditare provizorie, scrie Digi24.