Romania adopta euro cand e pregatita

Romania adopta euro cand e pregatita

Spune presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, taind elanul celor care credeau ca tara noastra ar putea avea ambitii mai mari.

Banca Centrala Europeana (BCE) incurajeaza Romania sa adopte moneda unica europeana cand va fi pregatita, a declarat ieri presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, in cadrul conferintei care a avut loc dupa intrunirea Consiliului Guvernatorilor. 

„Bravo pentru ce ati facut pana acum, continuati sa lucrati din greu”, a adaugat Trichet.

Conform programului adoptat de guvern, Romania ar urma sa renunte la moneda nationala in favoarea euro in 2014. Cu doi ani inainte, tara noastra va intra in „anticamera” euro, adica intr-un regim economic care impune limite stricte in ceea ce priveste variatia cursului leu-euro.

Patru criterii de convergenta

Pentru a putea intra in etapa premergatoare adoptarii euro, tara noastra va trebui sa indeplineasca patru criterii de convergenta nominala care vizeaza nivelul inflatiei si pe cel al ratelor dobanzilor pe termen lung, respectiv nivelul deficitului bugetar si pe cel al datoriei publice in raport cu PIB. Ultimele doua criterii sunt indeplinite si in prezent.

Romania nu se va grabi sa adopte euro si va prefera sa atinga o con-vergenta reala cu criteriile UE, a declarat recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-un articol publicat de „Financial Times”.

„Adoptarea monedei euro pare o decizie simpla, dar este de fapt una complicata si trebuie sa pastram echilibrul intre ambitii si realitate”, a spus Mugur Isarescu.

„Daca ne referim doar la convergenta nominala, Romania o va putea indeplini intr-un termen scurt, dar, fara o convergenta reala, adoptarea euro va fi clar in defavoarea Romaniei”, a adaugat Isarescu. Pentru intrarea in „anticamera” euro nu sunt mentionate si criterii de convergenta reala.

Aceasta este sintetizata insa de nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, indicator la care tara noastra nu sta deloc bine. Estimarile la nivelul anului 2006 indica pentru Romania un PIB pe cap de locuitor de 4.508 euro, comparativ cu 27.600 de euro cat este media inregistrata in cele 15 vechi state ale UE.

Dobanda la euro a ramas la 3,75% BCE a decis ieri mentinerea dobanzii de politica monetara la 3,75%. Decizia BCE a fost anticipata de analisti. Acestia adaugau insa ca dobanda de politica monetara la euro va fi majorata pana in iunie la 4%-4,25%.

In primele doua luni ale acestui an, indicele anual armonizat al preturilor de consum a fost de 1,8%, iar la finele primelor trei luni se estimeaza ca va ajunge la 1,9%.

Mentinerea dobanzii de politica monetara a BCE la 3,75% se traduce pentru romani prin mentinerea costurilor imprumuturilor in moneda europeana la acelasi nivel. Majorarile acestei dobanzi inseamna cresterea dobanzilor platite la creditele in euro.

Ne puteți urmări și pe Google News