România riscă penalități de 200.000 de euro zilnic din cauza gunoiului
- Cristina Vladu
- 24 octombrie 2016, 12:54
Nerealizarea obiectivelor asumate față de UE de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, poate să ne coste scump. Institutul pentru Politici Publice trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 294/2015, privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a OUG nr. 196/2005, privind Fondul pentru Mediu. Există o propunere în acest sens privind scăderea contribuţiei datorate de operatorii economici care introduc pe piaţă bunuri ambalate către Fondul de Mediu, de la 2 lei/kg, cât este în prezent, la 0,7 lei/kg". Propunerea a fost iniţiată de zece deputaţi (PNL, PSD, ALDE şi UDMR) şi se află în prezent în proces legislativ, după ce a fost admisă cu amendamente prin raportul comun al Comisiei economice, Comisiei pentru dezvoltare regională şi Comisiei pentru mediu din Senat. România este în prezent pe ultimul loc din Europa, în ceea ce privește gestionarea şi valorificarea deşeurilor, cu o cotă de valorificare de aproximativ 5%, în condiţiile unei cote de reciclare impusă pe cele patru fracţii: hârtie, sticlă, plastic şi metal, de 55% până în 2020.
Institutul pentru Politici Publice trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 294/2015, privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a OUG nr. 196/2005, privind Fondul pentru Mediu. Există o propunere în acest sens privind scăderea contribuţiei datorate de operatorii economici care introduc pe piaţă bunuri ambalate către Fondul de Mediu, de la 2 lei/kg, cât este în prezent, la 0,7 lei/kg".
"IPP constată că finalul mandatului actualului legislativ este marcat de un val de propuneri de legi - unele deja adoptate într-un timp record - de un profund populism şi risc uriaş în raport cu decalajele pe care le avem de recuperat faţă de restul statelor europene, din punct de vedere al stabilităţii economice, al predictibilităţii şi, în final, al calităţii vieţii românilor în raport cu ceilalţi cetăţeni ai UE. Cea mai recentă propunere în acest sens este cea privind scăderea contribuţiei datorate de operatorii economici care introduc pe piaţă bunuri ambalate către Fondul de Mediu, de la 2 lei/kg, cât este în prezent, la 0,7 lei/kg", se arată într-un comunicat al IPP, prezentat într-o știre Agerpres.
Propunerea a fost iniţiată de zece deputaţi (PNL, PSD, ALDE şi UDMR) şi se află în prezent în proces legislativ, după ce a fost admisă cu amendamente prin raportul comun al Comisiei economice, Comisiei pentru dezvoltare regională şi Comisiei pentru mediu din Senat.
"IPP a avertizat în repetate rânduri cu privire la problemele majore pe care România le are în materia gestionării şi valorificării deşeurilor, ţara noastră fiind în prezent pe ultimul loc din Europa, cu o cotă de valorificare de aproximativ 5%, în condiţiile unei cote de reciclare impusă pe cele patru fracţii: hârtie, sticlă, plastic şi metal, de 55% până în 2020”, precizează IPP.
IPP nu încurajează stabilirea unor taxe pentru acumularea de fonduri la bugetul public, ci dezvoltarea unor instrumente economice care să încurajeze reciclarea, în spiritul cerinţelor europene.
"Ce omit însă să menţioneze iniţiatorii proiectului de lege este faptul că această propunere legislativă, în măsura în care va fi adoptată de Camera Deputaţilor în forma actuală, va genera efecte dezastruoase pentru România, din perspectiva responsabilităţilor de valorificare a deşeurilor asumate prin Directivele europene, dar şi a suportabilităţii costurilor acestei măsuri de către cetăţean, asupra căruia se vor răsfrânge într-un final toate consecinţele", se menţionează în comunicat. Totodată, IPP atrage atenţia asupra declanşării procedurii de infringement pentru nerealizarea obiectivelor asumate şi asupra riscului unei penalităţi de 200.000 euro pe zi.