România pe drumul spre „pierzanie”?! A patra zi în care numărul infectărilor crește

România pe drumul spre „pierzanie”?! A patra zi în care numărul infectărilor crește

Experții sunt disperați după ce România se află în a patra zi în care numărul infectărilor cu Coronavirus a sărit peste 2000.

Romania a depășit, pentru a patra zi la rând, două mii de cazuri de COVID-19, raportate în 24 de ore.

În timp ce numărul total al deceselor se apropie de 5.000, la Terapie Intensiva se ocupă paturile. 583 de pacienți sunt tratați aici - un nou vârf atins astăzi.

O treime dintre ei sunt ventilați mecanic

La ATI se află și un adolescent de 17 ani din Bucureşti, care a trecut prin infecţia cu SARS-COV-2, iar acum a dezvoltat o reacţie rară: aproape toate organele i-au fost atacate.

Sindromul Inflamator Multisistemic se numește afecțiunea care atacă organismul adolescentului. Este cel de-al doilea copil care ajunge la spitalul Victor Gomoiu din Capitală cu această reacție, după un episod de COVID. Pe scurt, virusul SARS-COV-2 a generat, în corpul lui, o inflamație extremă, care i-a afectat toate organele.

Dr. Diana Ionescu, directorul medical al Spitalului Gomoiu: „Sunt foarte rare cazurile. Practic, el e al doilea în două săptămâni în spitalul nostru. Poate e o coincidenţă, dar din literatură de specialitate şi din ce ştim, copiii fac foarte puţin Covid şi fac forme uşoare. Din totalul infectărilor, copiii sunt undeva la 2%, poate într-o uşoară creştere, iar dintre ei sunt foarte puţini care ajung în şoc”.

Băiatul a venit la spital cu febră și o stare generală foarte proastă. A fost internat la Terapie Intensivă și respiră doar cu ajutorul unei măști de oxigen.

Dr. Diana Ionescu: „Boala asta apare la minim două-trei săptămâni post infecţie. El este PCR negativ în momentul ăsta, dar are anticorpi de Sars-Cov-2, deci e clar că a trecut prin boală”.

Cel de-al doilea caz care i-a surprins pe medici este al unui copil și mai mic, de 10 ani, externat între timp. Direcția de Sănătate Publică a primit raportul, însă nu ia în calcul o ancehtă epidemiologică.

Reporter: „DSP mai face anchetă în acest caz?”

Dr. Ionel Oprea, directorul DSP București: „Nu, are două probe PCR negative. El, în situaţia în care are două PCR-uri, el nu contaminează, nu elimină viruşi, dar în trecut, când a fost asimptomatic, cel mai probabil a răspândit virusul. O fi răspândit, dar asta acum patru-şase săptămâni”.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.064 de cazuri noi, iar 583 de pacienţi sunt în secţiile de terapie intensivă.

179 dintre ei, mai mult de o treime, așadar, ventilati mecanic.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Avem acel indice de 1.5, iar depăşirea lui va duce la închiderea restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor”.

Reporter: „Să ne aşteptăm şi la alte măsuri, în afară de închiderea restaruratelor, cafenenelor?”

Nelu Tătaru: „Măsurile sunt luate particular, în parte, de fiecare localitate”, scrie Stirileprotv.

Ne puteți urmări și pe Google News