Medicul Alexandru Rafila estimează că România nu va scăpa atât de ușor de pandemia de coronavirus și că în toamnă ne-am putea confrunta cu un nou val de infecții.
România s-ar putea confrunta cu un nou val de infecții cu coronavirus, după o perioadă de acalmie din vară. Estimarea îi aparține medicului Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.
Medicul Alexandru Rafila susține că se va repeta, cel mai probabil, scenariul de anul trecut. Potrivit spuselor sale, după ce în vară au scăzut foarte mult cazurile de COVID-19, în toamnă ne-am confruntat cu un nou val al pandemiei. Acesta va fi, însă, de o intensitate mai mică, datorită campaniei de vaccinare a populaţiei.
„Se repetă, probabil, scenariul de anul trecut, doar că cifrele sunt mult mai mici pentru că deja o parte din populaţie este imunizată, chiar dacă România nu este printre ţările cu un procent important. Avem vreo patru milioane şi ceva de persoane care au fost vaccinate până în momentul de faţă. Comparaţi, de exemplu, cu Franţa care are 30 de milioane din 60 vaccinate. Jumătate din populaţie a fost deja imunizată”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.
Campania de vaccinare are nevoie de un impuls
Medicul a adăugat că actuala campanie de vaccinare are nevoie de noi căi de comunicare şi de atragere a oamenilor, mai ales în mediul rural.
„În mod evident trebuie să ne pregătim şi să continuăm campania de vaccinare până în toamnă şi dacă se va atinge acel prag psihologic de 10 milioane cu atât mai bine, dar din ce văd eu nu cred că aderenţa la vaccinare nu va fi extraordinară în continuare, dacă nu se găsesc noi căi de comunicare, de atragere a oamenilor să se vaccineze, mai ales în mediul rural”, a mai spus medicul.
Un nou val de coronavirus în toamnă
Pe de altă parte, Alexandru Rafila a estimat că România se va confrunta cu un nou val de pandemie începând din toamna acestui an. El nu a avansat cifre și termene, dar a precizat că speră ca numărul îmbolnăvirilor din toamnă să nu crească atât de mult.
„Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri apropo de termene şi cifre, trebuia să păstrăm cadenţa vaccinărilor. În mediul rural trebuie insistat şi găsit parteneriatul cu autorităţile locale, care să genereze interes general pe de-o parte, iar pe de altă parte tot acest festivism legat de performanţele campaniei ar trebui să înceteze pentru că descurajează oamenii care au impresia că lucrurile au intrat în normal.
Chiar dacă o să avem o acoperire vaccinală de 30-40% cel mult, în toamnă, atunci s-ar putea să ne gândim să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu pot să exclud nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutaţiile. Pot fi mutaţii care să se transmită mai uşor sau să fie mai puţin respondente la vaccine”, a precizat reprezentantul României la OMS.