România nu mai are nevoie de gazele rusești. Până la toamnă

România nu mai are nevoie de gazele rusești. Până la toamnă

Scăderea drastică a consumului de gaze naturale și creșterea producției din ultimii ani ne-a făcut mai independenți în relația cu puternicul vecin din Est.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat scăderea cu aproape 4% a prețului gazelor naturale, pentru utilizatorii casnici, începând de ieri, odată cu stoparea importurilor. „Gazele de import reprezentau acum câțiva ani circa 30% din total, acum sunt aproape zero. Doar în perioadele de toamnă și iarnă mai avem nevoie de ele. Din aprilie sunt stopate complet importurile, se vor relua probabil în toamnă”, au afirmat pentru EVZ surse din piață. Alți factori care au contribuit la creșterea independenței energetice îi reprezintă creșterea atât a producției, cât și a capacităților de stocare. Recent, Romgaz a anunțat finalizarea lucrărilor privind punerea în exploatare experimentală a două noi acumulări descoperite în Platforma Moldovenească și Bazinul Transilvaniei. Producția zilnică realizată prin aceste două sonde noi este de peste 2.600 de barili de petrol pe zi, adică aproximativ 3% din producția zilnică de gaze naturale a companiei.

Scumpire cu 7% din iulie

„Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat, în ședința de vineri, 27 martie 2015, prețurile pentru furnizarea re glementată a gazelor natura le la clienții casnici”, scrie în comunicatul ANRE. Astfel, tarifele de distribuție pentru SC E.ON Distribuție România SA s-au menținut, iar cele pentru SC Distrigaz Sud Rețele SRL au scăzut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, prețul gazelor naturale ar putea crește cu circa 7% în luna iulie a acestui an, față de cel de acum de 53,3 lei/MWh, din cauza liberalizării prețurilor. România este obligată să liberalizeze complet piața până în 2021. Acum, prețul gazelor din producția internă este la jumpătate din cel practicat de ruși.