România negociază dur cotele de refugiați

România negociază dur cotele de refugiați

Oficialii români transmit Uniunii Europene că țara noastră nu poate găzdui mai mult de 1.500- 1.700 de refugiați. Cifrele venite de la Bruxelles pe căi neoficiale sunt mai mari.

Țările europene negociază dur cotele de refugiați, iar oficialii români au început deja să se poziționeze în această dispută. Premierul Victor Ponta și consilierul prezidențial Leonard Orban au arătat că România nu poate prelua mai mult de 1.500-1.785 de azilanți. Oficialii de la Bruxelles au „scurs” către presă informații referitoare la cotele de refugiați care ar urma să fie alocate țărilor membre.

Astfel, ziarul ”El Pais” a publicat ieri un tabel din care reiese că țara noastră ar avea alocată o cotă de 4.646 de imigranți din zona Orientului Mijlociu, în timp ce Reuters a scris, citând surse din Comisia Europeană, că România ar urma să primească 6.351 de solicitanți de azil. Desigur, este vorba de poziționările firești înainte de negocierile propriu- zise. Deocamdată, țările din UE nu au ajuns la un acord. Și ministrul de Externe Bogdan Aurescu a spus, duminică, că nu s-a luat nici o decizie în ceea ce privește cotele de imigranți.

În octombrie va avea loc un nou summit al Consiliului European, în care șefii de state și de guverne vor aborda această chestiune la nivel înalt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nepregătiți, dar solidari

„Țările care ne cer să fim solidari sunt tocmai ţările care neau amânat cu Schengen-ul. Nu putem primi mai mulţi refugiaţi decât avem capacitatea. Avem o capacitate de 1.500 de locuri şi 150 de locuri sunt ocupate”, a anunțat, ieri, Victor Ponta, care a precizat că va prezenta, în ședința CSAT din 17 septembrie, poziția Executivului.

Acum circa o săptămână, consilierul prezidențial Leonard Orban spunea că România este complet nepregătită să primească refugiați: „În cele şase centre în care vor ajunge imigranţii (...) imigranţii vor primi apă, hrană, cazare şi servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi deschis”.

Refuz

Țările membre ale Grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) au respins deja propunerile Comisiei Europene privind redistribuirea cotelor naționale a imigranților în Europa. Liderii s-au declarat gata să participe cu experți și echipamente la protejarea graniței externe a Schengen, în lupta contra traficului de persoane și în sprijinul luptei anti- ISIS. Cehia va accepta 1.500 de refugiați până în anul 2017 și nu va suplimenta acest număr, poziția fiind împărtășită și de celelalte trei state.