România mizează pe industria militară. Nicolae Ciucă, discuții cu comisarul UE pentru apărare
- Ionel Sclavone
- 18 octombrie 2024, 19:29
Nicolae Ciucă consideră că România este pregătită să-și extindă capacitățile de producție pentru industria de apărare. Liderul PNL a avut o întrevedere, în acest sens, cu comisarul UE Andrius Kubilius.
Investițiile în industria de apărare reprezintă nu doar întărirea unui pilon esențial pentru securitatea europeană. Mai mult, extinderea acestor capacități vor duce și la dezvoltare economică și înființarea unor locuri de muncă.
Nicolae Ciucă mizează pe industria militară
Președintele Senatului s-a întâlnit cu comisarul european pentru Apărare și Spațiu, Andrius Kubilius. În acest context, Nicolae Ciucă a abordat problema investițiilor în industria de apărare. Totodată, un alt subiect de discuții a fost legat de eforturile pentru susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia.
Președintele Senatului a precizat că România poate prezenta soluții menite să ducă la creșterea sprijinului pentru Ucraina. De asemenea, potrivit spuselor sale, există posibilități pentru a întîri capacitățile de apărare în Uniunea Europeană.
„Am avut o întâlnire importantă cu Andrius Kubilius, comisar desemnat pentru Apărare și Spațiu. În cadrul discuțiilor, am subliniat nevoia de a crește sprijinul pentru Ucraina și am prezentat soluții pentru întărirea capacităților de apărare în Uniunea Europeană”, a anunțat Nicolae Ciucă.
Investițiile în apărare generează dezvoltare
Nicolae Ciucă a declarat că industria de apărare poate juca un rol important în creșterea economică. Totodată dezvoltarea capacităților de producție militară va permite întărirea nivelului de securitate. Președintele Senatului a subliniat că România este pregătită să-și sporească capacitățile de producție în acest sector esențial.
„Industria de apărare poate deveni nu doar un pilon al securității, ci și o sursă de creștere economică și de creare de locuri de muncă. România va fi pregătită să își sporească capacitățile de producție în acest sector esențial”, a mai spus Ciucă.
Un alt subiect abordat a fost acela al importanței cooperării dintre Uniunea Europeană și NATO. Cele două entități trebuie să strângă rândurile pentru a asigura securitatea cetățenilor din statele membre.
„Totodată, am discutat despre importanța unei cooperări mai strânse între Uniunea Europeană și NATO pentru asigurarea securității pe termen lung”, a mai arătat Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.
Nicolae Ciucă în consens cu liderii NATO
Un oficial NATO a confirmat că producția de muniţie de artilerie progresează. Porivit spuselor sale, cele 32 de state din Alianţă sunt pe cale să producă anul acesta două milioane de runde de muniţie de 155 milimetri. Este o cantitate mai mare decât cea produsă anul trecut. Importanța dezvoltării industriei de apărare a fost subliniată și de Nicolae Ciucă.
Pe de altă parte, oficialul alianței a admis că nivelurile de producţie sunt la un nivel scăzut și că munițiile sunt destul de scumpe. Rusia, de exemplu, produce, potrivit serviciilor de informații occidentale circa 3 milioane de proiectile de artilerie, anual. Iar acest lucru îi creează un avantaj în războiul din Ucraina.
Industria apărării din ţările NATO nu a pregătită să răspundă unei cereri de acest nivel. Or, din acest motiv, devine mai complicată furnizarea de ajutor militar pentru Ucraina. Statele NATO vor să-l însărcineze pe noul secretar general, Mark Rutte, cu prezentarea de propuneri pentru modernizarea şi standardizarea producţiei de materiale militare. O discuție pe acest subiect este programată în luna februarie.