Zelenski, ultimatum: Ori vom avea arme nucleare, ori în NATO. Ce i-ar fi răspuns Trump
- Antonia Hendrik
- 17 octombrie 2024, 23:07
Zelenski a declarat că i-ar fi spus lui Donald Trump că nu există decât două variante, și anume „ori Ucraina va avea arme nucleare, ori vom fi în NATO”. Zelenski a relatat acest episod în conferinţă de presă, după participarea la o reuniunea Consiliului European, unde şi-a prezentat „planul pentru victorie”.
Zelenski, tranșant la întâlnirea cu Trump
Preşedintele Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că atunci când s-a întâlnit cu Donald Trump i-a explicat cât de necesar este ca Ucraina să adere la NATO, amintindu-i că în anii 90 Kievul a acceptat să renunţe la armele nucleare.
Liderul ucrainean, în vârstă de 46 de ani, a vorbit despre propunerea-bombă, la summitul UE, afirmând fie că NATO acceptă rapid Ucraina în alianță, fie va deveni din nou o putere nucleară.
Zelenski a amintit că „într-o discuţie cu Donald Trump, i-am spus: Suntem în această situaţie, deci care este calea de ieşire? Fie Ucraina va avea arme nucleare, fie trebuie să avem un fel de alianţă. În afară de NATO, nu cunoaştem nicio alianţă eficientă astăzi”.
Ce i-a răspuns Donald Trump
Președintele Ucrainei a mai adăugat că ţările NATO nu sunt astăzi în război, motiv pentru care Ucraina alege NATO în locul armelor nucleare: „Eu cred că Donald Trump m-a auzit. El a spus: Aveţi argumente corecte”, a susținut Zelenski.
Reamintim că președintele ucrainean s-a întâlnit la data de 27 septembrie cu Donald Trump, la New York, unde i-a prezentat, de asemenea, și planul său pentru încheierea războiului cu Rusia. El a mai declarat că, dacă partenerii NATO nu susţin planul său „pentru victorie”, va fi un privilegiu imens pentru Rusia şi totodată o mare greşeală.
Zelenski: Doar Ucraina a renunțat la armele nucleare
Preşedintele ucrainean a mai susținut că la summitul UE de joi, 18 lideri au comentat planul său şi majoritatea și-au arătat sprijinul. Printre cei care s-au declarat „îngroziţi” a fost premierul Ungariei, Viktor Orban, care insistă ca UE să discute cu Rusia.
Zelenski a amintit și de Memorandumul de la Budapesta, despre care a spus că a fost un acord ineficient, care nu a reuşit să protejeze Ucraina, în timp ce Kievul a fost de acord să renunţe la armele nucleare.
„Care dintre aceste mari ţări a suferit? Toate? Nu, doar una: Ucraina. Cine a renunţat la armele nucleare? Toate? Nu. Doar una: Ucraina. Cine este în război astăzi? Ucraina”, a concluzionat președintele, potrivit dailymail.co.uk.