Bolile psihice, subdiagnosticate și subraportate în România. Problema, ascunsă sub preș

Bolile psihice, subdiagnosticate și subraportate în România. Problema, ascunsă sub preș Un raport atrage atenția asupra minorilor cu boli psihice. Sursa Foto - Dreamstime

Potrivit unui raport, mulți minori din România au boli mintale și este solicitată prioritizarea sănătății mintale la nivelul politicilor de stat.

Bolile psihice, cauzate pe fond de stres, afectează tot mai multe persoane din România de la vârste mai mici, o țară în care populația are mai multă încredere în numerologi, preoți și astrologi decât în terapeuți.

Consiliul Economic și Social a emis un raport public privind discrepanța între datele privind bolile mintale depistate în țara noastră, în comparație cu țările occidentale dezvoltate.

În document scrie că simptomele de boli psihice la cei mici sunt ori subraportate ori subdiagnosticate. Deși în Occident mersul la psiholog este o rutină la fel ca o ședință la dentist, în România există încă multă reticență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bolile psihice, subraportate în România

Potrivit raportului „Sănătatea mintală în România: un tablou integrativ”, realizat de Consiliul Economic şi Social cu sprijinul unor cadre didactice universitare,  peste 34,6% dintre persoane aceste boli au vârsta de debut înainte de 14 ani. 48,4%  dintre tulburările mintale debutează înainte de vârsta de 18 ani, iar 62,5% din tulburările mintale debutează înainte de 25 de ani.

Raportul concluzionează că tulburările mintale sunt subraportate sau subdiagnosticate, iar datele existente privind prevalența lor sunt insuficiente. Pandemia de coronavirus și restricțiile prin distanțarea socială din anii 2020-2021 au agravat situația multor români cu tulburări mintale, în special în rândul elevilor și studenților care au făcut cursurile de acasă, fără a mai avea interacțiuni sociale.

„Având în vedere faptul că majoritatea tulburărilor au debutul în copilărie/ adolescenţă sau la stadiul de adult tânăr, este nevoie de cercetări riguroase care să identifice prevalenţa tulburărilor mintale la aceste vârste cu scopul de a ghida programele de prevenţie şi intervenţie”, subliniază raportul.

 

Terapia ar fi o soluție pentru majoritatea minorilor cu boli psihice

Terapia ar fi o soluție pentru majoritatea minorilor cu boli psihice. Sursa Foto -Dreamstime

Bolile psihice nu sunt prioritizate

Trei categorii principale de riscuri sociale au fost identificate în România, potrivit raportului.

  • Primul risc social este lipsa prioritizării sănătății mintale la nivelul politicilor de stat;
  • Al doilea este lipsa monitorizării situației sănătății mintale la nivel național;
  • Al treiela risc îl reprezintă stigmatizarea persoanelor cu probleme psihice;

Autorii raportului solicită guvernului să ia măsuri pentru combaterea riscurilor și pentru a monitoriza mai eficient monitorizarea tulburărilor mintale și a le diagnostica și trata corect. Ei mai propun implementarea unor studii naționale sistematice și intervenții psihologice validate științific pentru persoanele care se confruntă cu situații de abuz și violență în familie și în comunitate.

Ei mai susțin și implementarea unor programe naționale și locale de educare și destigmatizare privind problemele psihice, citeză Știripesurse.

Sănătatea mintală, un domeniu sub-finanțat în România

Autorii raportului recomandă adoptarea ghidurilor internaționale și susținerea programelor de formare în intervenții validate științific, precum și decontarea, din fonduri publice, a intervențiilor psihologice și asigurarea finanțării adecvate a cercetării în tratarea bolilor mintale.

În raport scrie că sănătatea mintală este un domeniu sub-finanțat în  România. Sunt mai puțini specialiști decât media Uniunii Europene.  Ministerul Sănătății trebuie să implementeze servicii etapizate de îngrijire prin extinderea competențelor de bază la nivelul serviciilor primare de sănătate.

De asemenea, trebuie să extindă accesul la serviciile decontate, pentru evaluare și consiliere psihologică, precum și psihoterapie.