Cu românul la psiholog. 7 mari avantaje ale vizitei la un terapeut
- Andreea Vlad
- 18 iulie 2021, 18:19
Deși în Occident mersul la psiholog este o rutină la fel ca o ședință la dentist, în România există încă multă reticență. Psihologul este considerat un moft atunci când nu există de-a dreptul prejudecata că ești cam dus cu pluta. Când simți că ai nevoie să discuți cu cineva despre probleme care te copleșesc sau ai o criză personală, a apela la un psiholog este o soluție eficientă. Iată câteva avantaje practice ale unei terapii.
Procesul terapeutic ne ajută atunci când vrem să ne cunoaștem mai bine, să ne înțelegem modul de a funcționa și să ne dezvoltăm abilități mai bune de a gestiona situațiile și stările emoționale, arată . Psihoterapia este utilă pentru situații ce implică probleme majore cum sunt tulburările de personalitate, stări de anxietate, depresie sau diagnostice psihiatrice.
Începi să te deschizi
Psihoterapia oferă un mediu securizant pentru a începe procesul de cunoaștere de sine. Terapia se desfășoară într-un cabinet care îți dă impresia serenității. Acolo ai un spațiu și un timp doar al tău pentru a începe să-ți expui viața. Acest cadru oferă un sentiment de siguranță, optimă pentru a începe să-ți îndrepți atenția către tine, cu scopul de a descoperi ce simți, ce gândești și cum te comporți în anumite situații sau relații.
Faci loc schimbării în viața ta
Creezi și dezvolți o relație de încredere și autenticitate cu o terapeutul tău. Alianța cu terapeutul te ajută să formezi o echipă cu specialistul de lângă tine, omul care te susține și te ghidează în acest proces de explorare. Din fericire, relația se va construi în ritmul tău, formând acel sentiment de încredere care îți va permite să te deschizi și să începi să faci schimbări concrete.
Te cunoști mai bine
Începi să te cunoști mai bine și să devii tot mai conștient de tine. Faptul că poți exprima liber ceea ce gândești și simți întărește un contact mai bun cu tine însuți. Este unul dintre cele mai importante motive pentru a merge la psiholog.
Învățând ce emoții trăiești, deprinzându-ți un vocabular mai amplu pentru a descrie experiențele și realitatea ta interioară, vei dobândi claritate și sens, ceea ce se va reflecta treptat și în relațiile tale cu cei din jur.
Devii autonom și te maturizezi
Un alt motiv important se leagă de importanța dezvoltării unor noi abilități. Poți învăța cum să comunici în mod pozotiv, cum să-ți ceri drepturile, cum să pui limite celor din jur, dar și ție însuți atunci când e cazul, cum să te echilibrezi emoțional atât cu tine însuți cât și în relație cu ceilalți. Toate aceste abilități te vor ajuta să devii autonom și să te maturizezi emoțional.
Îți depășești blocajele
Ghidat de un terapeut începi să realizezi schimbările pe care ți le dorești. De cele mai multe ori știm ceea ce avem de făcut, însă fie ne simțim nesiguri în a le pune în aplicare, fie nu știm cum să o facem.
Relații mai bune cu tine și ceilalți
Pe măsură ce avansezi în demersul terapeutic vei începe să-ți schimbi perspectiva din care privești situațiile și oamenii. Această schimbare de optică te va face să te repoziționezi față de oamenii din viața ta: de unii te vei apropia, de alții este posibil să te îndepărtezi sau chiar să închei relațiile toxice din viața ta.
Detoxifierea relațiilor este unul dintre cele mai importante motive pentru a merge la psiholog. Noua perspectivă te va ajuta să ții cont mai mult de nevoile tale și să alegi relații mai potrivite pentru cel care ești acum sau să le ameliorezi pe cele vechi.
Te accepți necondiționat
În cabinetul psihoterapeutului, vei descoperi cum să înlocuiești mecanismele nesănătoase de a face față provocărilor vieții cotidiene cu altele noi, mai sănătoase pe termen lung. Vei învăța să te responsabilizezi și îngrijești de nevoile tale emoționale, să descoperi ce poți face tu, dar și faptul că este în regulă să ceri și să primești ajutor.
Învățând să te accepți cu calități și defecte, în mod necondiționat de reușite și realizări, este un alt motiv cheie pentru a merge la psiholog. Vocea ta critică va scădea, odată cu ea și exigențele care pun presiune pe tine. Astfel vei descoperi că îți poți atinge obiectivele cu ajutorul unei voci interne mai blânde, înțelegătoare și pline de compasiune.