ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Un partid precum PSD nu se aliază cu un partid precum PPDD. Îl cumpără!

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Un partid precum PSD nu se aliază cu un partid precum PPDD. Îl cumpără!

În zilele premergătoare scrutinului din 25 mai 2014, prezenţa mea la Jocuri de putere de pe Realitatea tv m-a obligat să-l ascult pe Dan Diaconescu intervenind telefonic în direct.

Rareş Bogdan s-a dovedit generos cu Dan Diaconescu şi cu Radu Moraru, doi colegi de breaslă aruncaţi în vîltoarea bătăliei electorale.

Pentru scrutinul din 25 mai 2014, Dan Diaconescu, proaspăt întors din ceea ce televiziunea lui Sebastian Ghiţă – România tv – înfăţişa seară de seară ca fiind studiourile OTV de la Vatican (comiţînd o dublă eroare – de analfabetism-  şi de fals în înscrisuri oficiale), și-a sumat cu de la sine putere două candidaturi:

1) Una pentru europarlamentare, cap de listă.

2) Alta pentru scrutinul parlamentar parţial de la Satu Mare.

În direct fiind, Dan Diaconescu, altfel om la locul lui, s-a dedat la o făloșire de Făt Frumos tocmai pricopsit cu paloșul fermecat:

Că el o să bată la scor Coaliția transpartinică de la Satu Mare; că PPDD se va clasa pe locul al doilea la europarlamentare, dacă nu chiar pe primul loc; că la prezidențiale, va intra în turul al doilea cu Victor Ponta, pe care-l va înfrînge cît ai clipi.

Cine a avut răgazul să urmărească emisiunea în care Dan Diaconescu a sporovăit telefonic în direct va fi băgat de seamă că pe tot parcursul episodului am avut un zîmbet îngăduitor.

Se vedea limpede că turuiala lui Dan Diaconescu mă amuza.

Spre deosebire de mulţi confraţi, dacă nu chiar de toţi, nu m-am grăbit să mă năpustesc pamfletar asupra lui Dan Diaconescu în dubla sa ipostază:

1) De patron de OTV.

2) De fondator de partid.

Dincolo de exagerările, nu de puţine ori groteşti, ale moderatorului Dan Diaconescu, am întrevăzut şi lucruri care puteau fi însuşite de către alţi ziarişti de televiziune, cum ar fi curiozitatea incitatoare a lui Dan Diaconescu faţă de interlocutor, făcîndu-l să spună şi chestiuni imprudente, democratizarea invitaţilor, sesizarea senzaţionalului din realitate.

Ca preşedinte fondator de partid, l-am luat în serios pe Dan Diaconescu înainte şi un timp după alegerile din 9 decembrie 2012.

Scorul surprinzător (14%) îşi avea explicaţia în însuşirea pe şest a unei mari părţi din discursul politic al lui C.V. Tudor.

Fără a avea violenţa naţionalistă a PRM, PPDD a cucerit electoratul nu atît prin făgăduielile halucinante ale lui Dan Diaconescu, cît mai ales prin anti-USL-ismul discursului.

Scrutinul din 9 decembrie 2012 a adus victoria copleşitoare a USL, pentru că electoratul Traian Băsescu – PDL a fost descumpănit de politica de austeritate anterioară.

Pe acest fond, puțini alegători au mers la urne pentru a vota PDL. O parte a rămas acasă, o alta a votat cu Dan Diaconescu.

La fel ca și în cazul lui C.V. Tudor, Dan Diaconescu a sedus și prin discursul său - vecin cu extrema stîngă-  împotriva ciocoilor din PSD.

După alegeri s-a petrecut însă o ciudăţenie:

Ar fi fost normal ca Dan Diaconescu, pricopsit cu un partid parlamentar, să-l ia în serios.

Aşa cum i-am spus în cîteva întîlniri tv direct, era de aşteptat ca PPDD să devină, în fine,  partid din ceea ce era: o simplă înşiruire de ziceri ale  OTV-ului.

Contrar acestor aşteptări, Dan Diaconescu n-a preluat  şefia Partidului.

Cu OTV-ul închis de Victor Ponta  pentru a lăsa drum liber televiziunii OTV-iste a lui Sebastian Ghiţă, Dan Diaconescu s-a prăbușit într-o succesiune de ţinut  de fapte funambuleşti, cum a fost cultivarea aşa-zisului studio de la Vatican.

PPDD a rămas şi el la nivelul improvizaţiei numite OTV.

Partidul n-a ţinut şedinţe, n-a avut conferinţe de presă, nu şi-a consolidat structurile.

Lideri dotați cu seriozitatea cerută de politică – Tudor Barbu, Radu Popa- și-au dat seama primii că pierd timpul stînd într-un partid care nu era altceva decît o gaură la covrig.

Pe acest fond, parlamentarii PPDD au plecat la alte partide. Pe de o parte, amăgite cu bani, pe de alta conştienţi că PPDD e o farsă.

Conştiinţa că PPDD nu e un partid, ci o glumă explică îngăduinţa mea faţă de Dan Diaconescu la intervenţiile de la Realitatea tv.

Pe lîngă faptul că PPDD nu era un partid, ci o glumă involuntară, eu mai ştiam un lucru:

Momentul Dan Diaconescu trecuse.

Succesul PPDD fusese rodul unei întîlniri unice în viață de împrejurări.

Această întîlnire n-avea să se mai repete.

Rezultatele scrutinului m-au confirmat.

Pentru Dan Diaconescu şi PPDD au fost un dezastru.

Deşi cap de listă, Dan Diaconescu n-a reuşit să obţină pentru PPDD mai mult de 3% la europarlamentare.

La Satu Mare s-a clasat pe locul 4, cu un scor de abia 10,06%.

După scrutin, eram convins că se va petrece fireasca şi necesara dispariţie a PPDD.

Parlamentarii şi consilierii puteau trece la alte partide.

Aici, unii dintre ei puteau deveni, în fine, politicieni.

Se făcuse linişte dinspre Dan Diaconescu.

Şi, deodată, a picat vestea:

PSD va încheia o alianţă de guvernămînt  cu PPDD.

USD va deveni USD- Dan Diaconescu!

Locul lui Crin Antonescu l-a luat Dan Diaconescu.

Această alianţă, lansată de Victor Ponta, a fost criticată de presă ca alianţa dintre două partide care s-au bălăcărit reciproc.

N-ar fi cine ştie ce nenorocire.

Nenorocirea e că Alianţa asta te face să pufneşti în rîs.

Cel mai puternic partid din România se aliază nitam-nisam cu un Partid care nu-i altceva decît echivalentul găurii de la covrig.

Nu-i exclus ca incredibila inițiativă a lui Victor Ponta să ia în calcul și altceva decît inutilul sprijin parlamentar primit de la PPDD.

Victor Ponta invocă nevoia PSD de a face alianțe cu PPDD pe plan local.

S-ar putea.

Cum s-ar putea să fie vorba de o manevră menită a cuceri diaspora în perspectiva prezidențialelor, strategii PSD socotind că Dan Diaconescu are lipici la românii care muncesc peste hotare.

S-ar putea să fie vorba și de un ghiont subtil dat UNPR_ului, partidul care și-a făcut din racolarea  parlamentarilor PDD o politică. Dacă PPDD intră în alianță cu PSD, UNPR; PC, Gabriel  Oprea nu mai poate continua racolarea de  parlamentari PPDD.

Indiferent de motive, un lucru e sigur:

Ca să te culci cu o femeie nu-i obligatoriu s-o iei de nevastă.

Ca să  pui mîna pe un partid precum PPDD, nu-i nevoie să te aliezi cu el.

Îl cumperi!

Ne puteți urmări și pe Google News