ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Se lucrează din greu pentru ca Victor Ponta să ajungă președinte!
- Ion Cristoiu
- 22 octombrie 2014, 19:04
Complexul comercial Focşani.
Ori de cîte ori ajung pe aici, e imposibil să nu am un talk-show despre politică.
Nemuritorul Caragiale, cum şi-ar spune autoironic însuşi scriitorul, nota undeva că principala ocupaţiune a românului e politica.
Politica înţeleasă nu ca o lume care trebuie supravegheată de cetăţeni prin intermediul presei şi decisă prin vot liber şi independent, ci politica văzută ca un campionat de fotbal urmărit de chibiți gata să dea în clocot.
Politicienii, partidele, candidaţii în campanii, dar şi liderii de opinie stîrnesc patimi pro şi contra, ivite din identificarea scenei cu un teren de fotbal, şi a competitorilor politici cu vedetele echipei favorite sau duşmane.
Explicabil de ce ori de cîte ori de vin la Focşani sînt abordat doar de cetăţeni anti-PSD.
PSD-iştii l-ar aborda, mai mult ca sigur, pe Mihai Gâdea, idolul pensionarelor încercate de junghiuri şi nostalgice ale vremurilor cînd li se spunea, cu deosebit respect, tovarăşa X.
De data asta mă agaţă un bătrînel simpatic.
Îmi spune în franceză că e fericit să mă întîlnească. Dacă vorbeşte franţuzeşte, e limpede că-i anti-PSD-ist. PSD-iştii nu vorbesc nici măcar ruseşte.
— Cine cîştigă? pune el imediat întrebarea momentului, scrutinul din 16 noiembrie fiind pentru marea majoritate a românilor un fel de finală de cupă în care joacă echipa favorită.
— Cum cine? răspund eu prompt, Victor Ponta!
— Mă dezamăgiţi, maestre, vine replica interlocutorului.
Din cîte se vede, eu n-am zis că Victor Ponta e preferatul meu; n-am zis că e ăl mai bun premier, ginere, tată, soţ şi şef al Olguţei Vasilescu.
Am zis, judecînd după ce se vede acum, că Victor Ponta e favoritul scrutinului. Şi am zis asta, convins că îndatorirea noastră, a jurnaliştilor, e de a fi cronicari ai politicii şi nu chibiţi ai politicii.
Indiferent de convingerile mele politice, nu pot fi orbit atît de tare de patima caragialeană a partizanatului încît să-mi pierd luciditatea şi să văd roz acolo unde e negru, altfel zis, să-mi iau dorinţele drept realitate.
În această campanie pentru prezidenţiale, a şaptea pe care o trăiesc, cum am ţinut să afirm în scris şi oral, stau şi eu de vorbă cu mai tineri confraţi din presă.
Tineri fiind, se definesc prin convingerea că tot ceea ce văd în aceste zile sînt noutăţi absolute, dăruite de Dumnezeu lor, ca să aibă de unde face Breaking news-uri, şi prin abordarea pătimaşă a cursei electorale.
Spre deosebire de alte campanii, tinerii confraţi sînt împărţiţi în privinţa favoritului. Unii sînt cu Monica Macovei, alţii cu Klaus Iohannis, cei mai mulţi cu Traian Băsescu (nu cu Elena Udrea). A discuta cu ei despre scrutin e pentru mine un uriaş efort de diplomaţie, deoarece nu ştiu niciodată pe care dintre competitori îi iubeşte interlocutorul şi pe care îi urăşte.
Toţi sînt însă adversari de-ai lui Victor Ponta.
Uite un noroc! ar putea exclama unii cititori, ştiţi ceva sigur înainte de a începe discuţia.
Ei aş! Nici asta nu e sigur. Pentru că niciodată nu ştiu cum văd ei anumite întîmplări de pe scena politică din perspectiva şanselor lui Victor Ponta la acest scrutin. De precizat că deosebiţi radical prin candidatul favorit, mai tinerii mei confraţi sînt uniţi categoric prin candidatul antipatizat:
Victor Ponta.
Şi pentru că-l antipatizează, mai tinerii mei confraţi îşi doresc din tot sufletul să nu ajungă preşedinte.
Şi dacă îşi doresc asta, tot ce se întîmplă pe scena publică în această campanie, ei interpretează drept tot atîtea lovituri primite de Victor Ponta.
Aşa s-a petrecut cu Scandalul Dan Şova – Viorel Hrebenciuc.
Prin Scandalul cu acest nume eu înţeleg mai multe întîmplări cu impact mediatic din ultimul timp:
Anchetarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Dan Şova de către DNA pentru taifasul de cafenea înregistrat şi publicat de DNA tv, scurgerea în presă a Stenogramei acestei discuţii, autosuspendarea lui Sebastian Ghiţă, Marian Vanghelie şi Dan Şova din funcţiile deţinute în PSD, demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament, pentru a se pune la dispoziţia DNA în vederea propunerii de arestare., anunțul făcut de Sebastian Ghiță că va candida în tandem la șefia PSD.
Mai tinerii mei confraţi sînt convinşi – şi spun şi scriu asta – că Victor Ponta a primit o lovitură electorală zdravănă din aceste întîmplări, toate stîrnite de DNA, care DNA e instrumentul americanilor, care americani nu-l vor pe Victor Ponta preşedinte etc. etc.
De aici titluri de comentarii și reportaje înfricoșătoare, menite să dea palpitații electoratului PSD: Debandadă în PSD, PSD dă în clocot, Luptă pentru Putere în PSD, Supărați, baronii nu-l vor mai vota pe Victor Ponta, PSD se destramă.
În conflict cu mai tinerii mei confraţi îmi permit să observ:
Anchetarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Dan Şova pentru o discuţie despre legea amnistiei şi despre cine va fi preşedintele partidului, dar mai ales publicarea Stenogramei, au fost percepute de activiştii PSD, inclusiv de cei care n-au nici o legătură cu corupţia, ca un abuz al lui Traian Băsescu împotriva lui Victor Ponta şi împotriva PSD. PSD e unul dintre partidele cu membri şi activişti deosebit de orgolioşi, pentru că sînt ai PSD. Drept urmare, Scandalul n-a făcut altceva decît să sporească voinţa de mobilizare a electoratului PSD la vot.
Luînd seamă la descinderile DNA din această perioadă, baronii locali sunt tot mai convinși că la Cotroceni trebuie să ajungă președintele lor.
2. Demisia lui Viorel Hrebenciuc în vederea propunerii de arestare a fost o lovitură electorală dată de Victor Ponta. Un stîlp al unui partid acuzat că-şi apără infractorii n-a ezitat să se pună la dispoziţia Justiţiei. Mă întreb ce vor face cei din ACL dacă DNA va cere în perioada următoare arestarea unui deputat de Dreapta? Îl vor convinge să demisioneze din Parlament?:
3. Din punct de vedere personal, autosuspendarea nu înseamnă nimic pentru cei trei. Din punct de vedere electoral, e o lovitură dată de Victor Ponta. Liderului PSD i s-a reproşat că e la mîna baronilor, că, ajuns preşedinte, va fi marioneta greilor din PSD. Iată-l pe Victor Ponta convocînd o şedinţă fulger a conducerii PSD şi executînd cît ai clipi trei grei ai PSD, pentru că au vorbit ce nu trebuie.
4. Așa zisă luptă pentru Putere din PSD e un nou ciolan aruncat presei de Dreapta, alături de spectacolele holywoodiene regizate de Casa de producție DNA TV pentru a nu se ocupa de candidații anti- PSD.
E musai să adăugăm Scandalului DNA decizia Înaltei Curţi de a pune procesul ANI- Klaus Iohannis a treia zi după cel de-al doilea tur printre momentele în favoarea lui Victor Ponta. Pentru activul ACL, posibilitatea ca, deşi cîştigător, Klaus Iohannis să fie declarat incompatibil pentru funcţia de preşedinte, dar şi pentru alegătorul nehotărît, care nu-şi doreşte o Criză politică majoră după alegeri (să ne imaginăm ce s-ar întîmpla dacă victoriosul Iohannis e declarat incompatibil!), are menirea de a suna demobilizarea chiar pentru primul tur.
Evenimentele din ultimul timp sînt – cred eu – în favoarea lui Victor Ponta, la a cărui victorie pare a-şi fi dat mîna toate structurile din România.
Se lucrează din greu pentru ca Victor Ponta să ajungă președinte!
Zic asta, convins c-am reuşit din nou să-mi dezamăgesc cititorii şi să stîrnesc un nou val de comentarii gen, te-ai vîndut lui Ponta!