România, lovită puternic de furtuni. Ce surprize ne mai pregătește vremea

România, lovită puternic de furtuni. Ce surprize ne mai pregătește vremea

Județele Alba, Brașov, Cluj, Covasna și Mureș au fost cele mai afectate de furtunile din ultimele ore, soldate cu inundații, acoperișuri distruse și copaci doborâți.

Cel mai grav a fost în județul Mureș, unde s-au înregistrat ploi torențiale și inundații. În satul Roua, după o ploaie care a durat mai puțin de o oră, pârâul a ieşit din matcă, iar viitura astfel formată a măturat totul în cale. Apa a fost atât de mare încât mașinile localnicilor au fost umplute cu noroi.

Au fost zeci de gospodării inundate, iar animalele au fost luate pe sus de viitură. Oamenii, speriaţi de șuvoaie, s-au adăpostit care pe unde a putut. Un tânăr de 18 ani, din Roua, a încercat să salveze câteva oi şi un câine și a rămas blocat pe un acoperiş.

Vecinii i-au sărit în ajutor și au reușit cumva, cu sfori și lemne proptite pe post de podeț, să-l ducă la loc sigur, peste apa care atingea nu mai puțin de trei metri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar nu a fost singura zonă din județul Mureș afectată de inindații. Potrivit lui Cristian Porav, şef-adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureş, au fost mai multe persoane izolate de viituri. „Am fost solicitaţi de poliţişti la salvarea a două persoane suprinse de viitură într-o locaţie izolată. Am reuşit aducerea la mal a persoanelor”, a spus Porav, citat de ProTV.

La Cluj a fost furtună violentă, cu fulgere și vânt puternic. Mai mulţi arbori au fost doborâți, iar circulația pe câteva drumuri a fost blocată sau îngreunată de copacii căzuți pe carosabil. În mai multe localităţi a plouat cu grindină.

În județul Covasna, șuvoaiele au năvălit cu furie în câteva localităţi, acoperind grădini, curți și chiar case. Pompierii au intervenit cu motopompe pentru a evacua apa din locuințele oamenilor.

În judeţul Alba, aflat sub cod portocaliu de ploi torenţiale, grindină şi vânt puternic, s-au înregistrat pagube materiale importante. La Alba Iulia, acoperişul unui bloc a fost distrus pe o suprafaţă de o sută de metri pătraţi şi a fost nevoie de militari pentru a îndepărta pericolul, iar mai multe subsoluri au fost inundate.

Pe drumul care duce spre staţiunea Colibița, vântul a doborât un copac, iar pasagerii unui microbuz au fost nevoiți să se chinuie să-l scoată de pe șosea pentru a-și putea continua drumul.

În județul Brașov, în zona de munte, localnicii au fost martorii unui fenomen neobișnuit: din norii negri de furtună s-a format un fuior cu aspect de tornadă. În municipiu a plouat torențial, iar canalizările de pe unele străzi au refulat.

Meteorologii nu au vești bune, pentru că astfel de fenomene extreme s-ar putea să apară în continuare, până marți.