România, la înălțime. Regizor român, nominalizat la premiile Oscar

România, la înălțime. Regizor român, nominalizat la premiile Oscar

Cineastul Bogdan Mureşan a fost nominalizat la premiile Oscar, cu categoria cel mai bun film străin.

Cineastul Bogdan Mureşan este cel de-al doilea artist din istoria filmului românesc, după Cristian Mungiu, care a fost propus să primească un premiu Oscar. Bogdan Mureşanu a regizat filmul "Cadoul de Crăciun", care se află alături de alte nouă scurtmetraje, pe lista de propuneri ce au fost reţinute pentru nominalizare la premiile Oscar din 2020, informează site-ul oscars.org.

Titlurile nominalizate au fost anunțate de Academia de film americană (AMPAS) , potrivit AGERPRES.

„Cadoul de Crăciun”, coproducție România-Spania

„Cadoul de Crăciun”, scurtmetraj de ficţiune, are o durată de 23 de minute. Coproducţia România-Spania este scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu, fiind produsă de Bogdan Mureşanu, Vistor Dumitrovici şi Eduardo Moises Escribano Solera.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Ioana Flora, Luca Toma şi Adrian Văncică. Acţiunea filmului are loc în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către "Moş Gerilă" a micuţului Marius transformă seara părinţilor săi într-un coşmar.

Pelicula „Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu a fost desemnată la începutul lunii decembrie drept cel mai bun scurtmetraj european la gala premiilor EFA 2019. Scurtmetrajul a mai fost premiat, în 2019 cu marele premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (cel mai mare festival de animaţie din lume), premiul Gopo 2019 la categoria "cel mai bun scurtmetraj",  primind și o menţiune specială la Festivalul de cinema mediteraneean de la Montpellier, în 2018.

Bogdan Mureşanu este un regizor, scenarist şi producător român de film, născut în Bucureşti în 1974, regizând scurtmetrajele "Tuns, ras şi frezat" (2013) şi "Cadoul de Crăciun" (2018).

Propuneri spre nominalizare la categoria „cel mai bun film străin”

Academia Americană a Artelor şi Ştiinţelor Filmului (AMPAS) a invitat, începând din anul 1956 ,industriile cinematografice din diferite ţări să îşi trimită cele mai reușite producții cinematografice pentru a fi nominalizate la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Comitetul de premiere a filmelor străine din cadrul AMPAS  vizionează toate filmele propuse, membrii comitetului votând pentru a decide cele cinci pelicule nominalizate la premiul Oscar.

Premiul Academiei americane pentru cel mai bun film străin este acordat în fiecare an, de AMPAS ,unui lungmetraj produs în afară Statelor Unite ale Americii, ale cărui dialoguri nu sunt în limba engleză.

România a început să îşi trimită propunerile spre nominalizare la premiul Oscar la categoria "cel mai bun film străin" în 1966.  Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (2007), regizat de Cristian Mungiu, primul câştigător din România al prestigiosului trofeu Palme d'Or pentru lungmetraj atribuit la Festivalul de la Cannes, nu a fost inclus pe lista scurtă a propunerilor pentru Oscar din 2008.

Regizorul Cristian Mungiu a reuşit să fie nominalizat cu următorul său lungmetraj, „După dealuri”, care fost inclus în 2012 pe lista scurtă de propuneri la nominalizare pentru premiul Oscar la categoria „cel mai bun film străin”. Filmul "După dealuri" nu a fost selectat pe lista finală a celor cinci lungmetraje nominalizate în acel an la Oscarul pentru film străin„

Ne puteți urmări și pe Google News