România, în doliu! 10 noiembrie, data care rămâne în istorie. Sunt estimați 500 de morți

România, în doliu! 10 noiembrie, data care rămâne în istorie. Sunt estimați 500 de morți

Cutremut care a avut loc pe 10 noiembrie 1940 în România este considerat cel mai mare seism din secolul xx

Cutremurul produs pe 10 noiembrie 1940 in România  este considerat cel mai mare din secol XX, el fiind precedat de seisme de amploare mai mică. Un cutremur important a avut loc pe 22 octombrie, care a avut o magnitudine de 6, 5 grade , determinând crăparea pereților și spargerea geamurilor, scrie click.ro.

Pe data de 8 noembrie s-a produs un seism de 5, 5 pe scara Richter , iar cutremurele cu o magnitudine mai redusă au avut loc până la începutul lunii decembrie. Potrivit studiilor ulterioare , s-a constatat că marele cutremur din noiembrie 1940 a rupt segmentul cel mai profund al blocului litosferic, între 135–160 km adâncime.

Pagube imense produse de cutremurul din data de 10 noiembrie

Seismul din data de 10 noiembrie a avut efecte devastatoare, numărul total al victimelor fiind nesigur deoarece informațiile în timpul războiului nu erau comunicate .

În București cutremurul a produs pagube imense, estimându-se între circa 300 – 500 de morți. În acea zi s-a dărâmat blocul Carlton, cu 12 etaje, una dintre cele mai moderne clădiri , construit din beton armat, către era la intersecția străzii Regale, cu bulevardul Nicolae Bălcescu , neexistând niciun supraviețuitor din acel imobil.Alte imobile grav avariate au fost blocul Belvedere de la stradă Brezoianu nr.7, bocul Wilson, precum și alte 183 de case.

Primăria Capitalei a primit peste 2.500 de solicitări de asistență la clădiri avariate.De asemenea, s-au mai produs pagube mari la Ateneul Român, Teatrul Național, Opera, la clădirea Casă de Depuneri (CEC), Palatul Poștei, Palatul Justiției, iar Biserica Popa Tatu s-a dărâmat. Printre marile personalitățile care și-au pierdut viață la acel cutremur s-au aflat şi I. Vasilache, compozitor şi cântăreţ la modă, care formase un cuplu de comici muzicali, Stroe şi Vasilache, celebri în perioada interbelică, precum și frații gemeni ai actorului Sebastian Papaiani, porivit declarațiilor acestuia. Și închisoarea Doftana a fost afectată de cutremur, zidurile ei prăbușindu-se, fapt care a condus la moartea a 14 deținuți.

Un oraș din România, ras de pe fața Pământului

În urmă cutremurului, orașul Panciu a fost distrus în proporție de 90-95%, doar 5 din cele 371 case de zid, nu s-au dărâmat . La Chișinău seismul a provocat 78 victime și a afectat 2795 de clădiri , din care 172 au fost distruse În Bulgaria, 15 persoane au necesitat îngrijiri medicale .

După stabilirea pagubelor, Asociaţia Generală a Inginerilor din România a realizat un studiu detaliat cu privire la efectul seismului asupra clădirilor din beton armat, inginerii ajungând la constarea că normele relagate de calculul construcţiilor din beton armat nu prevedeau riscul seismic, fiind copiate după modelul german, fără să se țînă cont că Germania se află într-o zonă fără risc seismic. (Sursă INFP)

Ne puteți urmări și pe Google News