România, fără meseriași. Învățământul profesional, mărul discordiei din Educație

România, fără meseriași. Învățământul profesional, mărul discordiei din Educație

În timp ce în România sunt controverse dacă copiii care au nota sub 5 să intre la o școală profesională unde să învețe o meserie, zilnic părăsesc țara aproximativ 200 de români. Mai mulți meseriași decât persoane cu studii superioare. Cu greu mai găsești un instalator, un tâmplar, mecanici auto, tinichigiu-vopsitor auto, chiar dacă sunt școli în care tinerii se pot pregăti profesional.

La începutul lunii septembrie, a intrat în vigoare un ordin al ministrului Educației, prin care elevii care nu iau minimum nota 5 la Evaluarea Națională, nu vor mai putea intra la un liceu, ci vor fi redirecționați către o școală de meserii. Însă acesta a stârnit numeroase controverse. Consilierea școlară încă din gimnaziu ar fi o soluție, este de părere Daniel Mălăelea, director al Liceului Tehnologic Media. „Elevii ar trebui pregătiți să urmeze cursurile mai departe în funcție de abilități, de ceea ce știu să facă, ce le place să facă. Măsura aceasta ca elevii cu note sub 5 să intre automat la o școală profesională, încalcă principiul pedagogic și anume ca elevul să învețe exact ceea ce știe el să facă. Dacă el este foarte bun la sport, la muzică sau la desen, de ce să i se interzică accesul la un liceu de artă, unul vocațional? Acești copii sunt forțați să meargă pe un drum care nu e al lor”, a explicat pentru EVZ directorul Liceului Tehnologic Media.

Reînființarea învățământului profesional

Daniel Mălăelea atrage atenția că mulți dintre copiii care vin să studieze la profesională, de exemplu din cadrul Liceului Tehnologic Media, acesta nu a fost o opțiune a lor și sunt puțini cei care vin din proprie inițiativă. „De curând am înființat două clase pentru învățământ dual. După terminare, elevii vor fi automat angajați în sistem. Este un lucru foarte bun reînființarea învățământului profesional”, conchide directorul. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a delcarat în cadrul audierii în comisia de specialitate că „nu putem, pe de o parte, să pedepsim copiii și pe de altă parte să fim demagogi și să spunem că vrem învățământ profesional, învățământ dual de calitate, dar în același timp îi ducem acolo pe acești copii și transformăm învățământul profesional în batalionul disciplinar pentru ei”. La un liceu tehnologic din județul Suceava, directorul a explicat pentru EVZ, că „foarte mulți elevi au venit din proprie inițiativă pentru a urma școala profesională aici. Iar după ce se califică pleacă în Anglia sau în alte țări pentru a lucra. Se caută acolo și tâmplari și mecanici auto”.

Instanța va decide

Asociația Elevilor din Constanța a contestat această decizie și a atacat în instanță ordinul de ministru care reglementează aceste prevederi și solicită ministrului Educației și Cercetării „să recunoască pretențiile ridicate în procesul pentru suspendarea prevederii ce trimite elevii care nu au reușit să obțină media de admitere peste 5, în școlile profesionale”, a declarat pentru EVZ, Mihai Tănase, președintele Asociației.

Ne puteți urmări și pe Google News