România, acuzată în Parlamentul European că nu controlează exportul de armament

România, acuzată în Parlamentul European că nu controlează exportul de armament

România și Bulgaria au fost acuzate, în Parlamentul European, că nu controlează strict exportul de armament, fiind pasibile de sancțiuni.

Parlamentul European le cere statelor membre ale Uniunii Europene să instituie un control mai strict al exporturilor de armament, arătând că eşecul sistematic de a pune în aplicare regulile UE ar trebui să declanşeze un mecanism de sancţiuni şi indicând Bulgaria şi România drept ţări care nu au reuşit să se asigure în mod eficient că licenţele de export nu sunt deturnate spre utilizatori nedoriţi, arată un comunicat al legislativului european.

Într-o rezoluţie aprobată miercuri, Parlamentul European subliniază că statele membre au eşuat în mod sistematic în aplicarea criteriilor stabilite privind cine poate obţine o licenţă de export de arme, eurodeputaţii cerând, în acest context, un mecanism care să aplice sancţiuni statelor care încalcă aceste reguli, transmite Agerpres.

Potrivit celui de-al 19-lea raport anual privind exportul de arme, Uniunea Europeană este cel de-al doilea furnizor de arme din lume (27% din exporturile globale), după SUA (34%) şi înaintea Rusiei (22%).

În document, legislativul european subliniază că regulile comune în materie de export de armament sunt esenţiale pentru evitarea încălcării drepturilor omului şi prevenirea folosirii armelor fabricate în Europa împotriva forţelor armate europene.

Europarlamentarii au evidenţiat unele situaţii particulare, precum faptul că majoritatea exporturilor de arme către Arabia Saudită primesc undă verde din partea statelor UE deşi încalcă şase din opt criterii prevăzute în Poziţia Comună a UE privind controlul armelor, subminând astfel întregul efort european de control.

Potrivit rezoluţiei, exporturile de nave de război au contribuit la întărirea blocadei asupra Yemenului, în timp ce avioanele şi bombele au fost esenţiale în campania aeriană, provocând suferinţe a cărora victimă le este populaţia acestei ţări.

Rezoluţia salută deciziile Germaniei şi Olandei de a stopa vânzările de arme către Arabia Saudită, criticând în schimb state membre care nu au luat încă această măsură şi chemând la un embargou împotriva tuturor celorlalte ţări din coaliţia condusă de Arabia Saudită în Yemen.

În rezoluţie, eurodeputaţii s-au declarat ”şocaţi de cantitatea de arme şi muniţii fabricate în UE şi găsite în mâinile Daesh în Siria şi Irak”. În baza Poziţiei Comune a UE, statele membre trebuie să se asigure că licenţele de export nu sunt deturnate spre utilizatori nedoriţi. Cu toate acestea, unii membri, precum Bulgaria şi România, nu aplică în mod eficient această prevedere.

Pentru a evita riscul ca armele să ajungă în mâini greşite, Parlamentul European le solicită tuturor statelor membre ”să refuze transferuri similare în viitor, mai ales către SUA şi Arabia saudită”. Rezoluţia privind controlul exporturilor de arme a fost aprobată cu 427 voturi pentru, 150 contra şi 97 abţineri.